Ställ om till en cirkulär ekonomi – här är punkterna som tar er dit. ”Hänger ni inte med i omställningen kan det bli svårare att göra affärer i framtiden”, säger Tomas Zimmermann, specialist inom hållbar affärsutveckling på Swedbank.
Så kan ni använda affärsmodellen som kan rädda världen
På mindre än hundra år har planetens befolkning ökat från två miljarder till över åtta miljarder. Tack vare stora teknologiska framsteg har den traditionella linjära ekonomin – där produktiviteten ständigt optimeras för att möta den ökade efterfrågan – kunnat kompensera för populationsexplosionen. Men klimatförändringarna vittnar om att vi kommer allt närmare en brytpunkt.
”Med en exponentiell befolkningskurva kan vi inte längre producera oss ur situationen. Nu måste vi i stället ändra både sättet som vi konsumerar och producerar på. Globalt så återvinner vi endast runt sju procent av allt som produceras1. Vetenskapen är tydlig när det gäller vart vi är på väg, och det är matematiskt omöjligt att fortsätta på samma linjärekonomiska spår som idag. Där kommer den cirkulära ekonomin in som en av de grundläggande lösningarna på problemen vi ser idag”, säger Tomas Zimmermann.
Den cirkulära ekonomin vilar på tre pelare:
- Eliminering av utsläpp, ineffektivitet och avfall genom hela produktlivscykeln.
- Användning av produkter och material så länge som det är möjligt.
- Ett fokus på att regenerera natur och ekosystem.
Ett antal globala företag har redan inlett omställningen till en cirkulär ekonomi, motiverade av fördelarna som cirkulära affärsmodeller kan ge. De företag som lyckas med satsningen kan nämligen se fram emot långsiktiga konkurrensfördelar, en bättre ekonomisk lönsamhet och ett stärkt varumärke2.
”Genom att påbörja omställningen kan företag framtidssäkra sin verksamhet. När företag nyttjar resurserna på ett bättre sätt minskar behovet av nya och mer råvaror, vilket kan minska kostnader och höja effektiviteten. Företag kan också attrahera investeringar och finansiering från hållbarhetsfokuserade investerare, vilket kan minska kostnaden för kapital. Ur ett legalt perspektiv så anpassar dessa företag sig också till de allt strängare miljöreglerna inom EU, vilket minskar risken för potentiella sanktioner3”, säger Tomas Zimmermann.
Dags att ta ditt bolag i en mer lönsam och hållbar riktning? Här får du tipsen och guidningen du behöver för att lyckas!
Vill ni också skifta till en cirkulär ekonomisk modell? Här är fem steg som kan hjälpa er på vägen:
1. Identifiera ineffektivitet och svinn i nuvarande verksamhet och värdekedja (till exempel outnyttjad kapacitet, restvärden i använda material och produkter, outnyttjade möjligheter till fler kundinteraktioner) och ta fram möjliga lösningar för förbättring.
2. Utveckla nya affärsmodeller som inkluderar design för cirkularitet (till exempel förnyelsebara och återvunna material, ökad slitstyrka, modularitet) och regenerering av ekosystem (exempelvis nedbrytbarhet och produkter fria från miljögifter), lägre materialanvändning, produktlivsförlängning, produkt- och resursdelning samt resursåtervinning.
3. Bygg partnerskap med andra aktörer i ditt affärsekosystem för att främja hållbarhet, cirkulära resursflöden och innovation samt minska oavsiktliga negativa effekter så som ökad konsumtion eller användning (till exempel på grund av lägre kostnader) som motverkar de positiva effekterna på miljö och människor.
4. Implementera teknologier som stödjer spårbarhet av produkter och material samt ökad resurseffektivitet.
5. Utveckla och förankra en ”intern” färdplan för omställningen med tydliga mål och steg för att säkerställa långsiktig framgång.
Som en stor bank i sina hemmamarknader är Swedbank en viktig spelare för att underlätta etablerade företags omställning.
”Vi vet att det kostar pengar att gå från en linjär till en cirkulär affärsmodell, och vi vill vara med och finansiera den omställningen. Vi har en symbiosliknande relation med våra kunder i att säkerställa den hållbara omställningen i samhället. Swedbank gör redan mycket för att främja hållbarhetsinitiativ, men vi vill alltid göra mer”, säger Tomas Zimmermann.
LÄS MER: Så kan Swedbank hjälpa er att ställa om till mer hållbara affärsmodeller.
1. www.circularity-gap.world
2. www.weforum.org; www.bain.com
3. www.environment.ec.europa.eu
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.