Fastighetsbranschen är en av de branscher som skakat mest det här året. Osäkerheten kring höga lån, räntor och den rekordhöga inflationen är några av orsakerna. Samtidigt finns enorma möjligheter i den gröna omställningen. Lyssna på Castellums vd och börsprofilen Rutger Arnhult i Rejlers Play.
Rutger Arnhult: Nu kommer klimatomställningen att gå fort
Det har under 2022 skakat rejält runt fastighetsbolagen vad gäller aktiekurserna. Och skakar det i fastighetsbranschen så brukar man säga att det spiller över på andra branscher.
“Fastighetsbranschen är stor. Det är det största tillgångsslaget i de flesta länderna, så det är klart att den här typen av utveckling får påverkan. Fastighetsbranschen står ofta för en stor del av investeringarna. Ska ett företag ha ett nytt kontor så flyttar man bara in och betalar hyran, men någon har finansierat hela huset och det är ju jättepengar. När en sån bransch får svårt med finansieringen så är det klart att det får effekt på andra områden också”, säger Rutger Arnhult i intervjun med Rejlers Play.
Ta del av hela intervjun här:
Utmaningar för fastighetsbranschen
Bakgrunden till den skakiga utvecklingen för fastighetsbranschen är mångfacetterad och kan inte skyllas på fastighetsbolagen, anser Rutger Arnhult.
Bland annat lyfter han Centralbankernas agerande de senaste åren, negativa räntor, kriget i Ukraina och en mycket hög inflation och allt det spelar in men kan inte skyllas på fastighetsbranschen.
“Bolag som tidigare finansierats genom obligationsmarknaden kan behöva vända sig till banker för ny finansiering. Och ska man in i bank så kan jag tänka mig att bankerna ställer högre krav, vilket i sin tur kan tvinga fram att man måste stoppa in mer pengar i bolaget. Castellum är definitivt inte där. Vi kommer att fortsätta generera resultat och fortsätter att sträva efter att ge utdelning. Där är det ganska stor skillnad mellan bolag inom branschen”, säger Rutger Arnhult.
Grön omställning med stora möjligheter
Byggnader, både uppförandet av dessa och befintliga, står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser.
Något som förvisso är naturligt eftersom det är världens vanligaste tillgångsslag, snarare än att det skulle bero på att fastighetsbranschen är extra dålig på hållbarhet.
Men det innebär också att det får en oerhört står påverkan om man fastighetsbranschen lyckas ställa om till att bygga grönare.
“Vi satsar stort. Vi bygger kontor i trä, vi automatiserar husen så att de går att styra efter väder och nu har vi även börjat jobba med att lagra energi. Dessutom bygger vi många solcellsanläggningar och vi har omkring 70 stycken”, säger Rutger Arnhult.
Det går fortare nu
Vad gäller klimatomställningen så går det fortare och fortare – dels för att kunderna i högre utsträckning efterfrågar fastigheter som lever upp till deras miljökrav men också på grund av de höga elpriserna.
“Det kommer gå fortare nu. Alla de solcellsanläggningar som vi har byggt har en ganska lång avkastningsperiod och har avkastat ungefär som att bygga ett hus. Men med dagens elpriser går det mycket snabbare att få tillbaka på sin investering och vi räknar hem de gamla anläggningarna väldigt fort”, säger Rutger Arnhult om Castellums investeringar i solceller.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.