Dagens PS

Rekordkvartal för okänt börsbolag

vimab
Genom sin starka position inom miljö, elektrifiering och så kallad near-shoring kunde Vimab under fjolåret växa med drygt 50 procent.
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 14 nov. 2023

Ett förhållandevis okänt svenskt industriföretag med fokus på miljö växer så det knakar. Och intresset för bolagets lösningar ökar kraftigt – både i Sverige och utomlands.

Mest läst i kategorin

Nasdaq First North-listade Vimab Group presenterade en mycket stark rapport för tredje kvartalet där omsättning, vinst och kassaflöde förbättrades kraftigt.

Omsättningen i kvartalet ökade med 69 procent till 99 miljoner kronor jämfört med samma kvartal 2022. Vimab slog inte vara rekord i omsättning under kvartalet, utan också kassaflöde och resultat före avskrivningar visar en rekordtillväxt.

Resultatet före avskrivningar landade på 17,6 miljoner kronor jämfört med 14,8 miljoner kronor 2022 och kassaflödet uppgick till 18,2miljoner kronor att jämföras med 7,9 i fjol.

Går på alla cylindrar

Koncernchef Peter Fredell är mycket nöjd när han berättar om bolagets utveckling.

Hur skulle du beskriva tredje kvartalet för Vimab?

Det är en bästa kvartalet vi haft hittills. Vimab går på alla cylindrar där det mesta förbättras och blir mer effektivt. Samtidigt förbättras samtliga viktiga nyckeltal kraftigt – omsättningen, vinsten och kassaflödet förbättras rejält jämfört med i fjol. 

Kan vi räkna med att den här högre tillväxten, vinsten och förbättrade kassaflödet blir något som håller i sig?

Ja, det tror jag. Jag ser en väldig hög tillväxtpotential i många av våra bolag.

Steambox – som säljer ångpannor – har en tillväxt som är fantastiskt. Och tillväxten ser ut att kunna hålla i sig då många kunder behöver byta ut sina ångpannor – utvecklingen drivs av att många kört på gas tidigare, som primärt kommit från Ryssland. Nu behöver dessa drivas med el. Vi märker bland annat ett stort inflöde av affärer från Finland och Tyskland vid sidan av Sverige.

Intresset är också stort för Vimab Bess – som i år börjat sälja storskaliga batterilösningar – och omsättningen ökar kraftigt. I övergången till återvinningsbar energi behövs storskaliga batterilösningar för att balansera upp elnäten vid sidan av ren energilagring. Där kan vi ta ett helhetsansvar och serva och underhålla dessa viktigt lösningar då vi redan har en landsomfattande serviceorganisation.

Vårt största dotterbolag – Vimab – som servar storskaliga ventiler växer så det knakar. Här har vi en dominerade position på marknaden där vi i stort sett är ensamma om att kunna ta vissa jobb.

Driver utvecklingen

Vilka är det viktigaste så kallade drivers som ligger bakom utvecklingen?

Det är elektrifieringen som drivs av övergången mot ett mer hållbart samhälle. I samband med övergången finns ett behov av bolag att kunna ta helhetsansvar. Där har vi en organisation som klara av detta och som kan växa med våra kunder.

Ni flaggat för att storskaliga batterilösningar är något som kan bidra till att lyfta omsättningen rejält. Är det något som håller på att bli verklighet?

Verkligen! Vi ser ett mycket stort intresse från potentiella kunder att få in offerter.

Sedan är det svårt att veta hur stor marknaden kommer att vara. Men investeringsbehovet ligger på flera tiotals miljarder kronor, men hur mycket som kan komma att  materialiseras är svårt att veta ännu. Sedan ska löpande service läggas till.

Starkt kassaflöde

Ser du att Vimabs tillväxt framgent kommer att vara både organisk och genom förvärv?

Det blir en stark organisk tillväxt, som stöds av selektiva förvärv. Vi är aktivt ute och tittar på förvärv som på olika sätt kompletterar vår nuvarande tillväxt. Och vi sitter löpande i förhandlingar. Hittills har vi köpt tre bolag i år.

Finns det många bolag att förvärva?

Ja, det finns gott om bolag att förvärva. Det är en fragmenterad marknad och det är i många fall frågan om generationsskifte. Men vi är ingen serieförvärvare utan förvärvar enbart bolag där det finns en industriell synergi. Typiskt sett betalar vi med aktier och kontanter.

Ni behöver göra stora goodwill-avskrivningar på grund av förvärven. Ska ni gå över till IFRS-redovisning?

Det ska vi göra under tredje kvartalet. Det blir en stor omställning som kommer att förbättra det fria kassaflödet eftersom vi inte att behöva skriva av lika mycket. Vi har också för avsikt att gå över till IFRS-redovisning tredje kvartalet 2024.

Investera Vimab Group här:

Investera via Avanza
Investera via Nordnet
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt