Även om många inte känner till det så består några av de mest säljande vinerna i Sverige av druvan primitivo. Men hur kommer det sig att just primitivo har blivit en sådan succé?
Regionen Apulien på den italienska stöveln är ett vinmekka och utgör primitivos hjärta.
Primitivo – så blev det svenskarnas favoritvin
Mest läst i kategorin
Här har det producerats vin sedan antiken och det är också här, i byn Manduria, som druvorna till Mauro Primitivo Alberello växer.
Primitivos intåg i Sverige
När de första vinerna gjorda på primitivo lanserades, i början av 2000-talet, var primitivo-druvan och dess viner ganska oupptäckta i Sverige. Men vinstilen blev snabbt populär.
”Primitivo som vin har en smakkaraktär som passar oss i Sverige. Intresset för den här typen av fruktigt, bärigt och lättsamt vin uppskattas av många och vi ser därför att intresset för primitivo-druvan aldrig sinar”, berättar Lisa Lind för vinföretaget Oenoforos.
Senaste nytt
Ett av de första primitivo-vinerna
Mauro var ett av de första vinerna i Sverige gjort på primitivo-druvan.
Det stack ut på hyllan när det lanserades för strax över 20 år sedan och blev snabbt blev omtyckt hos svenskarna.
Mauro var också ett av de första att ta steget och lansera som box. Det då nya fenomenet med vin på box väckte nyfikenhet i branschen.
Av statistiken att döma uppskattar svenskar primitivo minst lika mycket idag som när det kom.
Bakom Mauro ligger en enorm passion för vin med omsorgsfulla urval av druvor och stor noggrannhet i tillverkningsprocessen.
Producenten är mån om att skapa ett riktigt gott och tillgängligt vin som ”alla har råd att köpa”.
Alberello-metoden
Mauro Primitivo Alberello görs på handplockade druvor från vinrankor beskurna enligt Alberello-metoden.
Alberello är ett sätt att beskära vinstockar till en buskliknande form. Formen skyddar druvorna från den starka solen sommartid men också eventuella hårda vindar och regn. Resultatet blir druvor med högre komplexitet och kvalitet.
Om Mauro
Mauro Primitivo Alberello 2021 brummar av mulliga mörka bär – blåbär och björnbär. I eftersmaken känns på toner av fat, vanilj, torkade örter och lakrits. De lätt rostade fattonerna i vinet gifter sig med sommarens smaker från grillen. Även färsk salsiccia med en olivoljedressad sallad och hamburgare med mjukstekt lök och cheddar är dunderkombinationer med ett glas Mauro Primitivo Alberello.
“Primitivo är ett okomplicerat vin och en vinstil som de flesta konsumenter känner igen. Det gör att vinet fortsätter vara populärt. Mauro uppskattas för sin fruktiga och mogna smak som dessutom passar till många olika typer av maträtter”, säger Lisa Lind.
• Pris: 244 kr
• Artikelnummer: 32364
• Alkoholhalt: 13,5%
• Sockerhalt: 12,5%
• Druva: 100% Primitivo
• Ursprung: Apulien, Italien
Du kanske även är intresserad av:
Sveriges första rosa prosecco
Historien om Bläckfiskvinet – en kulinarisk symbol för Sicilien
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.