Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Podd: Raska steg för Sveriges stundande elektrifiering

I det senaste avsnittet av Tekniksnacket lyssnar vi till Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och Carl-Johan Linér, vd för SaltX som bland annat arbetar för att möjliggöra fossilfri produktion av kalk. (Foto: Fossilfritt Sverige / SaltX)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 12 maj 2023Publicerad: 12 maj 2023

Efter en vacklande start har regeringen nu presenterat lösningar som kan möjliggöra den snabba utveckling som kommer att krävas om vi ska kunna möta efterfrågan på grön energi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla, från basindustri till slutkonsument, har stora behov av elektrifiering och fossilfri energiproduktion för att möta framtidens betydande krav på energiförsörjning.

I det senaste avsnittet av Tekniksnacket lyssnar vi till Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och Carl-Johan Linér, SaltX vd som bland annat berättar om arbetet med att möjliggöra fossilfri produktion av kalk.

Podden berör de många och hoppfulla framsteg som sker inom såväl teknik som politik kopplat till elektrifiering och en fossilfri industri.

”På Romina Pourmokhtaris presskonferens uttalade man sig äntligen om den havsbaserade vindkraften. Både att leverera beslut från regeringens sida, eftersom det här ligger utanför kommungränserna, och att få en helt ny ordning för vindkraftsetableringar som ska skynda på processen”, säger Svante Axelsson.

Tekniksnacket

Politiken går sällan före

Svante Axelsson och Carl-Johan Linér menar att politiken sällan går före och att det beror på att man ogärna gör något som uppfattas kontroversiellt om man absolut inte måste.

Men nu när industrin har stuckit ut hakan ökar handlingsutrymmet för politikerna, där det senaste resultatet är planen för den svenska elektrifiering som bland annat tar upp frågan om havsbaserad vindkraft.

”SSAB och Volvo Cars är exempel på stora företag som går före med fossilfritt stål och elektrifiering – det är baserat på rena och krassa kalkyler. Folk tror att det innebär en risk att ställa om men det är precis tvärt om, risken är att bli stollastående”, säger Svante Axelsson.

ANNONS

Koldioxidneutral kalkproduktion – ett grönt genombrott

SaltX har tillsammans med den svenska kalkproducenten SMA för avseende att producera det första gröna kalket – en ambition med stor betydelse för omställningen till ett hållbart samhälle.

Vi använder kalk till så gott som allt från papperstillverkning till stålproduktion. Och kalkindustrin står för drygt 7 procent av världens utsläpp av koldioxid. Grön kalk kommer med andra ord ha en omfattande effekt på vår möjlighet att ställa om samhället.

”Vi har framför allt fokuserat på stålindustrin. Där behövs kalk för att tillverka mer hållfast och stabilt stål, och för att tillverka grönt stål så behövs grönt kalk. Där tar vi fram lösningen”, säger Carl-Johan Linér.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS