De globala målen för att fasa ut fossila energikällor kommer att kräva enorma investeringar i ny hållbar teknik. Svenska Phoenix BioPowers effektiva teknik ska klara av att ersätta fossilfri energi i stor skala. Bolagets lösning biokraft ska på sikt klara av att ersätta kärnkraftverk. Phoenix BioPower står i begrepp att göra ytterligare en kapitalrunda för att sedan lista bolagets aktie.
Phoenix BioPower siktar på att ersätta kärnkraft
Mest läst i kategorin
Vid sidan av vind- och solkraft kan biokraft bli en viktig beståndsdel i övergången till förnybar energiproduktion.
Här är Phoenix BioPowers teknik med gasturbiner, som bland annat har en hög elverkningsgrad, en lösning med hög flexibilitet i energiproduktionen.
Något som gör det möjligt att matcha produktionen med konsumtionsbehovet av elektricitet, vilket sol- och vindkraft har utmaningar med eftersom det kräver energilagring om man ska få nödvändig flexibilitet.
Klarar utmaningar
”Jag kom i kontakt med den här tekniken och såg att den adresserar många av utmaningarna som annan förnybar energiproduktion står inför. Det är också en väldig skillnad i skala där traditionell solenergi är allt från sommarstugan på 1 kilowatt till 5 megawatt, eller mer, på en åker eller ett hustak. Den minsta anläggningen vi laborerar med är på 10 megawatt”, säger Henrik Båge, vd och grundare till Phoenix BioPower, när han presenterade på den livesända investerarträffen Cleantech Invest den 17 mars.
Du kan ta del av presentationen här:
Enorma krav
Phoenix BioPower effektiviserar tekniken för att utvinna elektricitet från biomassa och med deras lösning blir processen mer kostnadseffektiv, hållbar och förnybar.
Deras teknik tar vara på biomassans stora fördelar, som att det är en källa till el och värme som kan produceras när behovet uppstår.
I dag är 24 procent av världens energiproduktion förnybar och till 2050 ska den andelen vara 86 procent. Dessutom ska den totala globala elproduktionen fördubblas till dess.
Det innebär att det globalt behöver tillföras 1 000 TWh förnybar energi varje år. Den siffran motsvarar hela Sveriges elproduktion – multiplicerat med sju.
Stora satsningar
För att vara med och lösa de stora utmaningar som samhället står inför vad gäller att frigöra sig från beroendet av fossila energikällor behövs stora investeringar i ny teknik.
Just den typen av teknik som Phoenix BioPower utvecklar har en viktig roll att fylla i framtidens gröna elproduktion.
”Ta bara den ryska gasen som står för 5 – 600 TWh av Europas elproduktion som vi vill ersätta till 2030. Det är bråttom och energisystemen är extremt trögrörliga, fråga bara Svenska Kraftnät när de ska bygga nya kablar – det tar 20 år. Det måste in väldigt mycket nya resurser till utvecklingen av ny teknik för att möta de nya behoven av att fasa ut importerad energi från diktaturer”, säger Henrik Båge.
Fakta Phoenix BioPower:
Phoenix BioPower utvecklar en ny gasturbinteknik med hög bränsleflexibilitet och vätgaskapacitet kallad Top Cycle samt en ny teknik för högeffektiv biokraft, som innebär att elektricitet genereras mycket mer effektivt från biomassa jämfört med befintlig teknik.
Biokrafttekniken som är under utveckling är en kraftvärmeteknik som genererar både elektricitet och värme, och benämns BTC, Biomass-fired Top Cycle.
Bolagets gasturbinteknik, Top Cycle, och kraftvärmeteknik, BTC, utvecklas för att kunna appliceras i många marknader, med olika bränslen och är skalbar för många olika lösningar, från mindre industriella, till storskaliga anläggningar för kraftvärme samt i kombination med system för infångning av koldioxid.
Vill du veta mer om Phoenix BioPower? Läs vidare på bolaget hemsida
Läs mer från Cleantech Invest: Axolots vd Lennart Holm: ”Enormt intresse för Axolots reningsteknik”
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.