Projektet på Albyberget har höjt områdets förvärvsinkomster, möjliggjort bostadskarriärer, förbättrat förutsättningarna för service – och gjort även befintliga boende mer stolta över Albyberget. Nasdaq First North-listade bostadsbolaget Titanias projekt Tingstorget är ett exempel på hur nya bostäder kan vara ett lyckat integrationsverktyg.
Nyproducerade bostäder – ett verktyg för integration
Segregationen och den bristande integrationen tillhör Sveriges största samhällsproblem i dag. För att komma till rätta med problemen krävs omfattande insatser från väldigt många olika håll.
Men en sak som de flesta bedömare är överens om är att ett av grundproblemen i de utsatta områdena runt storstäderna är att de så kraftigt domineras av hyresrätter från miljonprogrammet.
Sedan miljonprogrammets dagar för flera decennier sedan har det inte skapats speciellt många nya bostäder i de här områdena.
Utvecklare har inte sett tillräckligt bra affärsmöjligheter och även känt att det har varit mer bekvämt att undvika de problem (verkliga eller inbillade) som investeringar och närvaro i utsatta områden innebär.
Fastighetsutvecklare som ser fördelar i förorterna
På senare år har satsningarna dock ökat och en fastighetsutvecklare som ser fördelar och gärna satsar i de stockholmska förorterna är Titania, sedan förra året noterat på Nasdaq First North.
Bolagets hittills största genomförda projekt är 741 lägenheter på Tingstorget på Albyberget i Botkyrka, i direkt anslutning till tunnelbanan.
Titania sålde cirka 500 av lägenheterna som bostadsrätter och resterande finns kvar i bolagets förvaltningsportfölj.
För Titanias del handlar bostadsutveckling självklart om att göra bra affärer, men också om att utveckla och lyfta områdena man verkar i – vilket ju i förlängningen också bidrar ytterligare till den egna affären.
Satsning i Alby gav bättre ekonomi för de boende
Titania har låtit analysföretagen Evidens undersöka hur Albyberget har påverkats långsiktigt av Titanias nyproducerade bostäder.
En del som flyttat in bodde även tidigare i Alby – men de allra flesta kommer från andra områden i Stockholm, många som köpt bostadsrätter bodde även tidigare i eget ägt boende. Det nya området ökade befolkningsmängden med 50 procent, till cirka 3 000 personer.
Undersökningen ger svart på vitt att de boende i området nu har en mycket bättre ekonomi än tidigare – andelen med låg ekonomisk standard har sjunkit från 32 till 23 procent, andelen med arbetsmarknadsstöd från 13 till 9 och med bostadsbidrag från 17 till 11.
Stoppar dräneringen av människor
“Det är inte så konstigt att det blir en ökning av förvärvsinkomsterna i området när man bygger nytt med högre hyror, eller när folk köper bostadsrätter – det är självklart. Men något som är väldigt glädjande i undersökningen är att se vad de befintliga boendena tycker; de ser Tingstorget som ”sitt torg”, de äter på restaurangerna, använder det nya gymmet och servicen – det nya är en naturlig del av området, samtidigt som attraktiviteten och tryggheten ökar”, säger Titanias vd Einar Janson och fortsätter:
“Områden som ligger en bit ifrån kan bli mer av avskilda enklaver. Man får anstränga sig mer för att binda samman dessa med omgivningen än när man bygger nytt mitt i ett befintligt centrum.”
“Projektet på Tingstorget visar att det rätta är att högexploatera mitt i centrum, där problemen finns. Då stoppar man dräneringen av människor; såna som vuxit upp där och lyckats, skaffat jobb och stabil inkomst – men som flyttar för att kunna köpa sitt eget boende. “, säger Einar Janson och utvecklar:
“Det som hände på Albyberget var dels att det flyttade in människor utifrån, men även att de som var uppvuxna där nu kunde köpa sitt eget boende utan att lämna området.”
Tryggheten i Alby har ökat betänkligt
Det Einar Janson beskriver är hur man har lyckats motverka den så kallade lyckoparadoxen – när en boende från en utsatt område lyckas i livet väljer hen att flytta därifrån. På Albyberget kan personen nu istället bo kvar – personens lycka blir områdets lycka.
“Bara genom sin blotta existens blir den personen en förebild”, konstaterar Einar Janson.
Hand i hand med stolthet och attraktivitet går trygghet. När planeringen av det nya området startade var Tingstorget den mest otrygga platsen i Alby – Evidens undersökning visar att den upplevda tryggheten har ökat betänkligt sedan nyproduktionen på Albyberget tillkom.
“Även om det fortfarande är relativt låga trygghetssiffror jämfört med i ”icke utsatta områden” så visar de tydligt att det går åt rätt håll, inte minst när det gäller den upplevda tryggheten hos dem som bodde här innan vi byggde”, säger Einar Janson.
Titania har flera pågående projekt i Botkyrka, bland annat i Prästviken och Hallunda och vill gärna utveckla mer bostäder även i andra ”problematiska” förorter.
“Vi ser möjligheter även där de kanske inte syns lika tydligt för alla andra. Dessutom drivs vi av social hållbarhet, att förbättra och utveckla områden där vi ser att vårt arbete verkligen gör skillnad, där vi kan motverka segregation och främja integrationen. Det är oerhört stimulerande och väldigt viktigt för att skapa det framtida Sverige vi vill ha,” avslutar Einar Janson.
Teckna Titania:
Läs även: Intervju – Planerar byggstart av av 500 bostäder varje år
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.