Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Möt svensken som var med och byggde världens bästa finanshus

Carl Palmstierna
Här berättar Carl Palmstierna öppenhjärtigt om livet som den första svenska partnern för världens mest mytomspunna finanshus - Goldman Sachs - när investmentbanken fortfarande var något av ett brödraskap. (Foto: Unsplash/Flexion)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 08 dec. 2022Publicerad: 07 dec. 2022

I det senaste avsnittet av Finansräven möter du Carl Palmstierna – en riktig legend i finanssverige som fortfarande efter 45 år i finansbranschen är okänd för den bredare svenska allmänheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han berättar öppenhjärtigt om livet som den första svenska partnern för världens mest mytomspunna finanshus – Goldman Sachs – när investmentbanken fortfarande var privatägd och något av ett brödraskap.

Lyssna på podden här:

finansraven 53

Gick från 5 till 740 personer

”Jag hade lite tur att vara i rätt plats vid rätt tid. Då upptäckte Goldman en region i världen man inte hade någon som helst representation i – Europa”, säger Carl Palmstierna.

1986 anställde man fem européer för att skapa en närvaro i världsdelen.

”Då började Goldman sin internationella expansion och vi tog det från fem personer till 740 personer. Och noll i intäkter till en tredjedel av Goldmans intäkter på en tolvårsperiod”, säger Carl Palmstierna.

Hur var det möjligt?

”Där fanns de smartaste människorna i finansbranschen”, säger Carl Palmstierna.

ANNONS

Vad var det viktigaste du fick med dig?

”Det viktigaste jag lärde mig var teamwork. Man hjälpte varandra. Det var enormt viktigt tillsammans med partnershipkultur”, svarar han och fortsätter:

”Det var en meritokrati. Så samtidigt var det en brutal miljö. För det var up or out. Vi var 135 partners på en firma med 12 000 anställda som var privatägd. Det betydde att allt man ägde och hade åkte in i firman som firmans egna kapital, vilket innebar en obegränsad exponering mot firmans balansräkning och åtaganden. Om något gick åt helvete var man obegränsat exponerad. Det lärde en att ta risk.”

ANNONS

Senaste nytt

Lämnade för att återvända till Sverige

Carl Palmstierna lämnade Goldman Sachs efter tolv år, han berättar att det var svårt att sluta.

”Tolv år med aldrig mindre än 100 timmars arbetsveckor. Och på Goldman var semester ett okänt begrepp. Samtidigt ville jag och min fru ville ge våra barn svenska rötter.”

Via bland annat rollen som VD för ABG Sundal Collier är Carl Palmstierna i dag verksam som privat investerare med innehav i ett 15-tal bolag.

”Jag har varit med om stjärnsmällar och magplask. Förmodligen fler magplask. Det genererar mycket energi att jobba med unga duktiga entreprenörer, det håller mig ung och väldig nyfiken”, berättar Carl Palmstierna i intervjun.

Lyfter flera spännande investeringar

ANNONS

Han lyfter fram två investeringar som extra spännande – gamingplattformen Flexion Mobile och 3D-skrivarföretaget Freemelt, som båda är listade på Nasdaq First North. Han tittar framför allt på en sak när han investerar:

”Grundare och ledning är A och O.”

Carl Palmstierna återvänder till att berätta om Flexion Mobile, som håller på att genomföra en spridningsemission på cirka 25 miljoner kronor.

”Det går väldigt bra. Vi kom just ut med vår Q3-rapport, växte med 138 procent jämfört med samma kvartal i fjol, är EBITA-positiva och har över 100 miljoner kronor i kassa. En helt unik position i branschen. Vi har en patenterad plattform för distribution av spel för Android. Det görs med automatik.”

Att det görs med automatik innebär att Flexion Mobile skapar pengar till spelutvecklarna utan de behöver göra något.

Erbjudandet i korthet
Flexion är ett snabbväxande teknikbolag verksamt på den globala spelmarknaden. Bolaget erbjuder ett heltäckande serviceerbjudande, inklusive marknadsföring, för ledande spelutvecklare som önskar öka sin försäljning och bredda sin distribution.

Nu genomför Flexion en spridningsemission, välkommen att läsa mer om att teckna aktier nedan.

Pris per aktie: Tio (10) procent lägre än den volymviktade genomsnittskursen under perioden 30 november – 8 december 2022
Minsta investering: 300 aktier, därefter i intervall om 10 aktier
Courtage: 0 SEK
Sista anmälningsdag: 8 december 2022 kl. 17:30
Information om tilldelning: Omkring den 9 december 2022
Handelsplats: Nasdaq First North Growth Market

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Läs mer: Stora möjligheter i spelbranschens techbolag

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS