Den 27 oktober i år direktnoterades Hilbert Group på Nasdaq First North. I samband med noteringen höll Dagens PS en investerarträff live tillsammans med Hilbert Group.
Möt noterade kryptobolagets grundare
Här kan du titta på investerarträffen i efterhand och Hilbert Group besvarar frågorna som inte blev besvarade live.
Hilbert Groups grundare har rötterna i den globala finansmarknaden – både på Wall Street och London City.
Titta på investerarträffen här:
Hur ser ni på fyraårscykler hos kryptovalutor och hur påverkar det er?
Vår syn på kryptomarknaden är att vi är inne i det här på lång sikt fem till tio år. Under så långa perioder kommer marknaden att både gå upp och ned, men vi tycker att trendlinjen är klar och den är väldigt positiv på lång sikt.
Hur ser ni på konkurrenssituationen för Hilbert Group?
Vi agerar i en global marknad med konkurrens inom alla våra verksamhetsområden. Men marknaden för digitala tillgångar (krypto) är trots allt bara i sin linda och det finns gott om utrymme att växa både för oss och andra utan att vi konkurrerar ut varandra. Kryptomarknaden är inget nollsummespel.
Tjänar ni fortfarande 50 procent extra på volatilitet eller har det ändrats?
Vi tjänar mellan 30 – 50 procent extra per år jämfört med motsvarande buy and hold portfölj.
Om du bara fick välja en valuta, är valet Bitcoin helt självklart då?
Observera noga att detta svar inte är något investeringsråd utan en personlig åsikt. Bitcoin är den största och mest välrenommerade kryptovalutan, så i dagsläget vore den det naturliga valet om man bara skall välja en valuta. Men eftersom kryptomarknaden förändras i en ständigt ökande takt så är det viktigt att hålla sig ajour och kontinuerligt utvärdera sin(a) position(er).
Hur mkt har ni i AUM?
Ca 200 MSEK just nu.
Är det realistiskt att tro att krypto kommer ersätta fiat-valutor?
Det beror helt på vad man menar med krypto. Om man menar digitala centralbanks-valutor som bygger på blockkedjeteknik är svaret sannolikt ja. Om man med krypto avser t.ex. Bitcoin är svaret inte lika sannolikt då många stater – iallafall i dag – bygger mycket av sin ekonomisk och politiska stabilitet på att man har en egen valuta som man har full kontroll över.
Hur ser ni på eventuell risk att stablecoins (USDT) inte har ngn backning av fiat USD?
Vi ser det som en hieraki. De stablecoins som har full transparens och 1-till-1-backning av underliggande tillgång som de är peggade till, t.ex. fiat eller guld, har minst risk. Därefter kommer de stablecoins som endast har en partiell backning i underliggande tillgång och allra sist kommer de algoritmiska stablecoinsen. Individen får själv välja vilken riskaptit de har i detta avseende.
Var kommer ni hålla pengarna? Centraliserade exchanges har blivit hackade tidigare, kan ni verkligen försäkra er mot det? De har dessutom legat nere under de mest volatila tiderna.
Vi använder Binance och Coinbase i huvudsak och har dessutom hot custody – dvs vi kan inte logga in själva på dessa handelsplatser utan måste göra det tillsammans med vår custodian (ungefär övervakare). Vi anser att cybersäkerheten på de stora börserna är mycket god och dessutom förvaras de flesta tillgångarna där i cold storage.
Hur stor del av sin totala portfölj i % tycker du är vettigt att ha i krypto?
Observera noga att detta svar inte är något investeringsråd utan en personlig åsikt. Det beror helt och hållet på riskaptit och investeringshorisont. För den vanlige investeraren så tycker vi att ha runt 5 procent av sitt totala kapital investerat i krypto är en rimlig nivå. Med en sådan investeringsnivå så kan man få ett bra tillskott till sin totala avkastning men samtidigt är risken begränsad vid en stor nedgång.
Er HDAF-fond har avkastat sämre än en buy&hold BTC-strategi. Om ni är bullish krypto, varför fokuserar fonden på volatiliteten i stället för underliggande värdetillväxt?
Den fokuserar på underliggande värdetillväxt eftersom den är long-only och nästan alltid fullinvesterad. Volatilitetstradingen gör vi för att få extra avkastning i portföljen.
Hur ser Hilberts egna finanser ut i dag RR+BR?
Inget vi kan kommentera i dagsläget – detta får du läsa om i våra kommande del- och helårsrapporter.
Er affärsmodell grundar sig till stor del av förvaltningsavgifter. Hur många investerare har ni i era fonder och vad är planen för AUM tillväxt?
Vi har 25 investerare i dagsläget från Europa, Nordamerika, Asien och Mellanöstern. Vi har som mål att ha minst 100 miljoner USD i förvaltat kapital i slutet av 2022.
Hur ser ni på investeringar i andra mining-företag?
Inget vi för närvarande är intresserade av. Många miningverksamheter har dålig lönsamhet. Vår affärsmodell bygger på fyra vertikaler inom digital tillgångar 1. Kaptialförvaltning. 2. Data & Analys. 3. Riskkapitalinvesteringar. 4. Egenhandel.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.