Lungcancer har blivit en allt större hälsoutmaning i Sverige och i världen. Enligt statistik från Cancercentrum upptäcktes över 4 000 nya fall av lungcancer per år i landet mellan åren 2014 och 2018. Och är den form av cancer som skördar flest liv. Av dessa utgjorde drygt hälften av fallen kvinnor, där risken att drabbas är något högre än för män.
Mer lungcancer ökar behovet av effektiv behandling
Sjukdomen påverkar främst äldre personer i Sverige och genomsnittsåldern vid diagnos är 69 år. Cancer i lungorna är den cancerform som skördar flest liv.
När det kommer till överlevnad visar beräkningar att den relativa femårsöverlevnaden för lungcancer i Sverige är ungefär en av fem – alltså 20 procent.
Skillnaderna mellan könen är märkbara, med en något lägre femårs-överlevnad bland män (17 procent) jämfört med kvinnor (24 procent).
Kvinnor drabbas i högre grad
Antalet fall av lungcancer har varit stabilt hos män under de senaste 15 åren, men har däremot ökat hos kvinnor, skriver Cancercentrum.
Totalt sett har det lett till en ökning med cirka två procent per år och sett över en 15-årsperiod har antalet fall av lungcancer i sjukvården ökat med cirka 30 procent. Och det är kvinnorna som står för den större delen av den ökningen.
Effektivare behandlingsmetoder på gång
“Vår nya mjukvarubaserade modell kan avsevärt förbättra möjligheterna att skräddarsy behandlingar. Detta genom att identifiera olika undergrupper av cancer och urskilja metastaser från andra cancertyper, säger Carl-Johan Ivarsson, vd för Qlucore och fortsätter:
”Vi strävar efter att på sikt kunna ge läkare verktyg för att fatta kliniska beslut baserade på fördjupad precision då man mäter på genetisk nivå, och förändra framtiden för cancerbehandling.”
För att förbättra överlevnadschanserna behövs fortsatta insatser av förebyggande åtgärder, tidig diagnos och effektiva behandlingsmetoder.
Qlucore är ett börsnoterat bolag som under våren har presenterat goda resultat från ett EU-finansierat projekt som syftar till att förbättra diagnostiken och därmed behandlingsmetoderna av lungcancer.
Den nya modellen kan både identifiera olika typer av primär lungcancer och indikera/berätta om tumören är en metastas från bröst-, tjocktarms- eller njurcellscancer. Potentiellt mycket värdefull information vid val av behandling.
EU-finansierat projekt ger goda resultat
En första version av den nya modellen i mjukvaran Qlucore Insights för lungcancer har utvecklats inom det EU-finansierade projektet och visat goda resultat.
Modellen använder data om hur aktiva olika gener är i ett cellprov och då olika cancertyper skiljer sig åt kan man använda aktivitetsmönstret som en signatur för olika typer.
Skiljer på primära tumörer och metastaser
Qlucore Insights-modellen är utformad för att använda vävnadsprover som är fixerade med formalin (FFPE), vilket är vanligt vid patologisk analys av solida tumörer.
Det är viktigt att kunna skilja mellan primära lungcancertumörer och metastaser, tumörer som har spridit sig till lungorna för att kunna optimera ytterligare undersökningar och behandling.
”Flera nya generationer av modellen med ytterligare förbättringar och utökning för att kunna hantera fler typer av metastaser kommer löpande. Målet är att utveckla lösningen till en CE-märkt och kliniskt användbar produkt.”
Sverige lägst antal fall i Europa
Jämfört med resten av världen ligger Sverige ganska bra till med cirka 4 000 fall per år.
Inom hela EU insjuknar cirka 300 000 personer per år i lungcancer och i USA är motsvarande siffra 220 000.
Kina – en tragisk utveckling
Rökning och passiv rökning är fortfarande vanligt i Kina och en orsak som är starkt relaterat till en kraftig ökning av lungcancerfall.
Under den senaste 30-årsperioden har fallen ökat dramatiskt och ligger i dag på cirka 450 000 fall per år, vilket gör cancerformen till den vanligaste dödsorsaken relaterat till cancer, såväl för män som för kvinnor.
Samarbete mot cancer ger resultat
Eurostar joint European Programme står bakom finansieringen av EU-projektet som genomförs tillsammans med Heidelberg University Hospital i Tyskland.
Detta bidrag om cirka 5,1 miljoner kronor har möjliggjort utvecklingen av den nya modellen, som bygger på företagets expertis inom maskininlärning och har tränats på noggrant utvalda vävnadsprover från patienter med lungcancer.
”Inom cancerdiagnostik har precisionen utvecklats snabbt de senaste åren, särskilt genom next generation sequencing (NGS) för att analysera mutationer och genetiska varianter. Nu ökar intresset för att mäta geners aktivitet, vilket ger ytterligare möjligheter att beskriva vilken typ av behandling som är lämplig för en patient.”
På väg mot en CE-märkt produkt
Programvaran Qlucore Insights är avsedd för forskning och möjliggör tidiga tester och utvärderingar. Den säljs till sjukhus, kliniker och laboratorier via företagets försäljningskanaler i Europa.
Denna modell för precisionsdiagnostik fyller en viktig roll genom att erbjuda sjukdomsspecifika maskininlärningsmodeller för klassificering och stödja kliniska beslut med hjälp av användarvänliga 3D-visualiseringar.
”Tekniken och det vi utvecklat gör det möjligt att anpassa hur patienter bör behandlas. Företaget strävar efter att få en CE-märkning för att kunna erbjuda denna lösning för cancerdiagnostik och efterföljande behandling i framtiden”, avslutar Carl-Johan Ivarsson.
Investera i Qlucore på Avanza och Nordnet
Läs mer: Analys: Tre anledningar att investera i kylning av hjärnan
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.