Sedan 2017 har Nasdaq First North-listade Maha Energy fyrfaldigat sin produktion till 4 000 fat olja om dagen. Genom att fortsätta utveckla befintliga projekt och att utöka med nya projekt har man nu siktet inställt på att fyrfaldiga igen – till 16 000 fat om dagen till år 2026. Något som COO Alan Johnson inte tycker avspeglas i aktiekursen.
En pengamaskin - bolagets COO ser stor uppsida i aktien
Mest läst i kategorin
Med rekordhöga oljepriser, ett högt tryck på alternativ till rysk olja och tre spännande projekt i olika världsdelar målade Maha Energys COO Alan Johnson upp ett spännande case på Dagens PS investerarträff PS Mining & Exploration Invest.
”Jag vill lyfta fram vår aktiekurs då vi tycker att värderingen på Maha inte har återspeglat det stigande oljepriset som sett under det senaste året. Medan oljepriset har ökat så har aktiekursen stått relativt stilla. Därför tror vi att det finns en stor uppsida i aktien.”
Under presentationen lyfte man även fram att produktionen i Brasilien var lönsam även med ett oljepris på under 50 USD per fat, ett betydligt lägre pris än den senaste tidens pris på över 100 USD.
Läge för utdelningar
I dagsläget ser Maha Energy fortfarande vissa investeringsbehov och ett lån som ska betalas tillbaka innan man kan börja med utdelningar. Men vi är öppna för denna möjlighet längre fram.
”Vi är en pengamaskin – vi överväger preliminärt att titta på utdelningar när vi är i ett finansiellt läge, och efter att vi återbetalt vårt lån, som gör det möjligt att fortsätta med stabila och meningsfulla utdelningar över flera års tid.”
Se hela presentationen med Maha Energy från Mining & Exploration Invest här:
Senaste nytt
Strategisk spridning mellan olika delar av världen
För att sprida risken har Maha medvetet fördelat sina projekt över tre världsdelar så att man har fler ben att stå på för att vara varsam om finansiella, som till exempel skatteändringar, och politiska ändringar skulle uppstå i någon av regionerna.
Bolagets senaste projekt hittas i Oman och är nu det största i bolagets ägo. Man beräknar att det utgör ungefär 50 procent av bolagets nuvarande oljeresurser. Om testerna i Oman går vägen så kan produktionen där komma i gång fullskaligt till 2025 eller 2026.
I projekten i Brasilien och USA pågår redan produktionen med lönsamhet, inte minst tack vare det historiskt höga priset på olja. Man borrar kontinuerligt på båda oljefälten och har ökat sin produktion årligen trots pandemin.
ESG–strategi kärna i bolagets affärsmodell
Maha Energy åsidosätter inte arbetet med socialt och miljömässigt ansvar. Bolaget ser ESG–arbetet som en förutsättning för att nå framgång och arbetar för att det ska genomsyra samtliga projekt.
I Brasilien innebär det bland annat att en del av den utvunna oljan används för att utvinna elektricitet som säljs till det lokala elnätet. Man slösar heller inte på något vatten utan rengör och återför allt vatten man använder till sin ursprungskälla.
”Vi arbetar i Brasilien och Oman, länder där vi vill vara pålitliga grannar. Vi vill erbjuda arbetstillfällen och anlita lokala entreprenörer i våra projekt och över 95 procent av bolagen vi anlitar hör hemma i de länder där vi verkar”, säger Alan Johnson apropå att ta socialt ansvar.
Teckna Maha Energy på Nordnet och Avanza
Teckna via AvanzaTeckna via NordnetFinansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.