First North-listade Axolot Solutions – som genomför en företrädesemission – har en av marknadens bästa lösningar för att rena vatten som används i industriella processer inom exempelvis massaindustrin. Och resultaten vid bolagets demoanläggningar är mycket lovande.
Lösningen som revolutionerar industriell vattenrening
Axolot fokuserar i dag på den nordiska marknaden för industriella process- och avloppsvatten, vilka står för runt 70 procent av den samlade vattenförbrukningen i Sverige.
Det är en stor marknad där marknadspotentialen bedöms uppgå till mellan 3 000 och 5 000 anläggningar som behöver rena sitt vatten.
Effektivare teknik
”De resultat vi får fram visar att det inte finns någon teknik som är effektivare både vad gäller rening och kostnader”, säger Lennart Holm, vd och koncernchef, och fortsätter:
”Marknaden för våra produkter är stor och växande. Allt strängare lagkrav resulterar i behov av nya lösningar och tekniker, vilket är precis det som Axolot Solutions erbjuder.”
På global basis står industrin för 25 procent av den totala vattenförbrukningen. Men inom EU utgör 70 procent av förbrukningen vatten som används till industriproduktion.
I en situation med en tilltagande vattenbrist är det otvivelaktigt så att industrins behov har lägst prioritet. Vilket innebär att industrin som sektor har stor anledning att arbeta med frågor rörande vatten och vattenhantering.
Snabb tillväxt
Av den samlade kostnaden för vattenrening så uppges 30 procent avse industriell vattenrening (Hexa Research, Water and Waste Water Treatment Market).
I tillägg till den generellt höga tillväxttakten inom vattenrening så växer marknaden för reningsteknik ännu snabbare, här visar olika marknadsstudier att det förväntas en årlig tillväxt på 7 – 9 procent fram till år 2025.
Fortfarande baseras dock den absoluta merparten av de reningsanläggningar som används och byggs på föråldrade teknologier med låg teknisk höjd.
De är stora, oflexibla och dyra anläggningar som baseras på kemisk fällning och biorening där olika avloppsflöden samlas ihop för central rening.
Nya koncept
Dessa anläggningar klarar i allt mindre utsträckning dagens krav på rening och någon recirkulation av processvatten är inte möjlig.
I framtiden kommer vi att se nya koncept där reningen av industriella vatten decentraliseras till mindre anläggningar som är mer specialiserade på att effektivt och med hög reningsgrad hantera specifika föroreningar.
Denna utveckling gynnar i hög grad aktörer som utnyttjar den typ av teknologi som Axolot levererar.
I dag har Axolot fem enheter i reguljär drift och ytterligare några demoanläggningar som används ute hos potentiella kunder.
Nya anläggningar
”Vi kan konstatera att de fungerar väl och jag räknar med att vi redan under hösten kommer att ta i drift nya anläggningar varav några betydligt större och mer komplexa än de vi hittills installerat”, understryker Lennart Holm.
En sådan är Aspa Bruk, som ingår i Ahlstrom Munksjö-koncernen. Där har Axolot installerat en pilotanläggning som körts under en tid.
”Ser väldigt lovande ut. Kan komma att utökas till hela blekanläggning för massan vid bruket”, säger Lennart Holm.
Erbjudandet i korthet
Axolot Solutions Holding AB (publ) genomför en företrädesemission. Emissionen omfattar högst 53 797 369 aktier och kan inbringa bolaget 20 443 000,22 kronor vid full teckning.
Totalt emissionsbelopp: ca 20,4 MSEK
Antal emitterade aktier: Högst 53 797 369 aktier
Teckningskurs: 0,38 SEK
Teckningsperiod: 24 maj – 8 juni 2022
Teckningsförbindelser och garantier: Nyemissionen är garanterad genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier till 15 MSEK, dvs ca 73,4 procent
Övrigt: Eminova är Bolagets emissionsinstitut i nyemissionen
Läs vidare här:
Företrädesemission – Axolot revolutionerar vattenreningsbranschen
Axolot tecknar banbrytande intentionsavtal
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.