Lipum som tar fram läkemedel för kroniska inflammatoriska sjukdomar, som artrit, chrons sjukdom eller åderförkalkning, har släppt sin kvartalsrapport för perioden juli-september 2021. Nedan följer en sammanfattning samt en kommentar från vd:n Einar Pontén.
Lipums kvartalsrapport: "Förstärkt vår organisation"
Mest läst i kategorin
Hela kvartalsrapporten finns att läsa på bolagets hemsida.
Finansiell sammanfattning för perioden januari till september 2021
Nettoomsättning: 0 KSEK (15)
Resultat efter finansiella poster: -23 080 KSEK (-11 333)
Likvida medel per 30 september: 61 941 KSEK (14 806)
Väsentliga händelser under perioden juli-september 2021
Toxikologi- och säkerhetsstudie enligt GLP startade
GMP-tillverkning av SOL-116 till kliniska prövningar startade
Medgrundare professor Olle Hernell fick utmärkelse för vetenskapliga insatser
Väsentliga händelser efter periodens utgång
Flerie Invest AB förvärvade Almi Invests ägande i Lipum och tar plats i valberedningen
Dr Maria Wanderoy ny projektledare för SOL-116
Vd Einar Ponténs kommentar:
“Tredje kvartalet var händelserikt, men den kortfattade summeringen blir att vårt arbete fortskrider planenligt. Vi är givetvis nöjda med ”halvtidsresultaten” från toxikologi- och säkerhetsstudierna av vår läkemedelskandidat SOL-116. Med dessa kunde vi gå vidare och starta en längre och mer omfattande studie som utförs enligt de regelverk (Good Laboratory Practice) som gäller för att kunna använda resultaten som underlag i en klinisk prövningsansökan. Vi startade också produktion av SOL-116 under de kvalitetskrav (Good Manufacturing Practice) som ställs för att få ge antikroppen till människa. Båda dessa aktiviteter löper parallellt under hösten. Inför den kommande kliniska utvecklingen har vi även förstärkt vår organisation med en kompetent och erfaren projektledare.
Vid läkemedelsutveckling har biverkningar stort fokus och enkelt uttryckt gäller det att uppnå bästa möjliga terapeutiska effekt utan oacceptabla sidoeffekter. Säkerheten följs noga genom hela det kliniska programmet och även efter att läkemedlet blivit introducerat på marknaden. Ett exempel på detta var när amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) beslutade om nya krav på märkning och rekommendationer för så kallade JAK-inhibitorer. Man hade utvärderat biverkningsdata från en stor randomiserad klinisk säkerhetsprövning vid behandling av reumatoid artrit och ulcerös kolit. JAK-inhibitorer är småmolekyler som administreras oralt och som utgjort ett alternativ för den stora grupp patienter som inte är hjälpta av de dominerande biologiska anti-TNF läkemedlen. FDA:s beslut väntas minska användningen av JAK-inhibitorer och behovet av andra och bättre alternativ kvarstår. Detta ökar våra möjligheter och sporrar förstås oss i arbetet med att utveckla vårt läkemedel. Med en unik verkningsmekanism ska det erbjuda ett behandlingsalternativ.
Även antikroppsläkemedel har förstås biverkningar som i vissa fall resulterar i begränsningar i användandet. En fördel med antikroppar jämfört med små syntetiska molekyler är att antikroppar riktas mer specifikt och att kopplingen mellan antikroppen och dess mål är mycket stark. Detta återspeglas bland annat av ett stort ökande antal antikroppsläkemedel som får marknadsgodkännande.
Drygt hälften av de antikroppar som FDA godkänt fram till 2019 fick sitt godkännande under åren 2015-2019. Av de tio globalt bäst säljande läkemedlen under 2020 var hälften antikroppsläkemedel, men samtliga blev marknadsgodkända före år 2015. Trenden pekar på en fortsatt stark utveckling för gruppen.
Med lättade restriktioner har jag åter kunnat träffa aktieägare och presentera Lipums framsteg och mål, vilket förstås är stimulerande. Ett speciellt tillfälle var en lokal helkväll kallat ”Umeå på börsen” där fem lokala och noterade bolag från olika branscher samlade många åhörare.
Lokal förankring är viktigt av många skäl och det var också den nordliga grenen av Almi Invest som 2016 gjorde den första såddinvesteringen i Lipum. De har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till Bolagets utveckling. Normalt behåller de inte sitt ägande efter en börsnotering och de har därför nyligen sålt sina aktier och teckningsoptioner till Flerie Invest AB. Det är ett välrenommerat investmentbolag med aktivt ägande inom bioteknologi och läkemedel som kontrolleras av Thomas Eldered, tidigare VD och medgrundare till Recipharm. De är därmed största ägare och jag välkomnar deras engagemang för en fortsatt fin utveckling av Lipum.”
Läs även: Maria Wanderoy Lipums nya projektledare
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.