Omställningen mot förnyelsebar energi är bara i sin linda, enligt fondförvaltaren Ylwa Häggström, och temat förnyelsebar energi kommer ge bolag en strukturell medvind under lång tid. Flera decennier.
Ladda för vinst i energiracet
Mest läst i kategorin
Öhman Global Growth är fonden som letar tematiska vinnare med en förkärlek för teknisk innovation och hållbarhet.
”Vi har investerat i den pågående energiomställningen under många år. Övergången till en fossilfri värld kommer kräva stora investeringar i miljöteknik under lång tid framöver. Vi betraktar det som en strukturell trend som kommer gynna bolag i olika delar av värdekedjan. Det rör sig om allt ifrån underleverantörer till elbilsindustrin och bolag verksamma inom optimering av energilagring”, förklarar Ylwa Häggström, en av fondförvaltarna bakom Öhman Global Growth med ansvar för energisektorn.
Steg med 380 procent
Under 2020 gynnades fonden av ett allt större fokus på hållbara bolag med stort teknikinnehåll, men enligt Ylwa Häggström är det mer en slump att just en pandemi satte fart på intresset för denna typ av bolag.
”Visst är det exceptionella omständigheter som förklarar fjolårets uppgång. Men samtidigt är utvecklingen mot en ökad digitalisering inom flera områden och ett fokus på hållbarhet något som var ofrånkomligt. Nu medförde pandemin bara att omställningen blev snabbare, vilket gynnade vår tematiska förvaltning”, säger hon.
Bland positioner på temat energiomställning som bidrog till den starka utvecklingen för fonden under fjolåret lyfter Ylwa Häggström fram nederländska Alfen och israeliska SolarEdge.
”Alfen tillverkar bland annat laddstolpar för elbilar och är ett av flera exempel inom energiomställning där vi varit investerade tidigt. Det blev väldigt lyckat under 2020 då bolagets aktiekurs sköt i höjden och steg med 380 procent. SolarEdge, som jobbar med solenergioptimering, är ett annat bolag som gynnats av ett ökat fokus på förnyelsebar energi”, säger Ylwa.
Stor potential i vätgas
Ylwa lyfter vidare fram trender inom förnyelsebar energi som förvaltarna bakom Öhman Global Growth håller ett extra öga på just nu. Bland dessa nämns bränsleceller och vätgas.
”Vätgas har man pratat om tidigare, men nu tror vi att det kan accelerera på riktigt den här gången. Gasen har stora fördelarna inom tunga transporter, stor energidensitet och så är den lättare än bensin. Marknaden är bara ett par miljarder kronor just nu. Vi bedömer att den kommer växa till 100 miljarder år 2030 och 1 500 miljarder till 2050”, säger hon.
En del i värdekedjan kring vätgas som teamet tycker är särskilt spännande är bränsleceller, som används för att omvandla vätgasen till el. Här lyfter Ylwa fram fondens innehav i kanadensiska Ballard Power, en aktie som rusade ca 230 procent under fjolåret.
”Ballard är teknikledande inom bränsleceller och har fokus på tunga transporter som vi tycker är de intressantaste segmenten för vätgas. Bolaget förväntas växa försäljningen ungefär 25 procent per år de kommande fem åren”, säger Ylwa.
Kostnader för elbilsbatterier blir lägre
Trots att flera bolag som verkar för en hållbar omställning redan upplevt kraftiga uppgångar under 2020, ser Ylwa stora möjligheter framåt.
”Klimatomställningen kommer vara med oss mycket längre än covid-19. Och temat förnyelsebar energi kommer ge många bolag en strukturell medvind under lång tid. Med flera decennier av den teknikutveckling som sker just nu blir också kostnader för exempelvis elbilsbatterier betydligt lägre, vilket gör att fossilfria lösningar för transport lättare kan bli en massmarknad. Det är en utveckling som är nödvändig för en hållbar framtid, men den skapar också otroligt intressanta investeringsmöjligheter för oss – världen över”, avrundar Ylwa.
Läs mer: E-handelsboom skapar flera investeringsmöjligheter
Kort om fonden:
Öhman Global Growth är en aktivt förvaltad globalfond som investerar hållbart i bolag med hög förväntad tillväxt och med produkter och tjänster baserade på teknisk innovation.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.