Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Konsumentspecial - Om elpris och elkonsumtion

Rejlers Play
"Vi är Sveriges nionde största elbolag och vi säljer el, bara märkt bra miljöval, men vi har den här lilla twisten också, att hela vår vinst går till välgörenhet. Sedan starten 2005 har vi delat ut 61 miljoner till våra välgörenhetspartners, som är Sveriges större välgörenhetsorganisationer", säger Maria Erdmann, vd på Godel i Rejlers Play. (Foto: Rejlers)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 04 juli 2022

Vad kan du göra för att påverka ditt elpris och samtidigt skydda dig mot en prissmocka? Elbolaget Godels vd Maria Erdmann ger tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi lever just nu i extremt turbulenta tider både för elbolagen och för oss kunder. Konsumentpriserna är skyhöga och elbolagen befinner sig mitt uppe i en grön transformation som måste göras snabbt, det finns dessutom en stor, konkret oro för att elen inte ska räcka till.

Maria Erdmann, vd på Godel, menar att el aldrig tidigare har varit mer intressant och aktuellt än nu. Förutom att Godel är ett elbolag som vill ha kunder har bolaget en annan idé om välgörenhet.

“Vi är Sveriges nionde största elbolag och vi säljer el, bara märkt bra miljöval, men vi har den här lilla twisten också, att hela vår vinst går till välgörenhet. Sedan starten 2005 har vi delat ut 61 miljoner till våra välgörenhetspartners, som är Sveriges större välgörenhetsorganisationer”, säger hon i Rejlers Play.

På konsumentens sida

Förutom idén med välgörenhet vill Godel stå på konsumentens sida och var först ut med att inte ha någon bindningstid eller uppsägningstid för avtal och erbjuder bara rörliga avtal som de menar är bäst för kunderna över tid.

Maria Erdmann säger att kunder vill ha koll och kontroll, något som är svårt att få när allt händer på en gång.

“Det är kalla vintrar, det är höga priser och det är framför allt väldigt stor variation på priserna, vi har ju nu i maj till exempel det högsta priset någonsin i södra Sverige, svår situation för konsumenten att förbereda sig på, ingenting är som vanligt”, säger hon i Rejlers Play.

Koll och kontroll

På Godel jobbar de med att informera sina kunder så mycket som möjligt om vad som händer och om hur de kan bli smarta elanvändare.

ANNONS

“Någonting man kan påverka själv är att ha koll och kontroll på det man gör. Det är kanske inte alltid så att man kan, hundra procent, minska sin elanvändning, men man kan använda elen smart och man kan framför allt förstå hur man använder elen”, säger Maria Erdmann till Rejlers Play.

Uppvärmning slukar mest

El är något man måste ha och uppvärmning är den stora elförbrukaren i ett hem. Nu när elpriserna är höga kan man se över sin elförbrukning, vilken typ av uppvärmning har man hemma, går det exempelvis att styra eller optimera den och går det att lägga undan en liten buffert?

Lönar det sig att använda tvätt- eller diskmaskinen under natten och att ladda bilen på natten? Är elen billigare under vissa tider på dygnet? Enligt Maria Erdmann är den det för 2–3 procent av Sveriges elanvändare, det är de elkunder som blir debiterade per timme, men en majoritet av Sveriges elkunder blir debiterade med ett snittpris för hela månaden.

Behöver alla elkällor

Maria Erdmann berättar att experter säger att vi kan förvänta oss väldigt högt och varierat elpris under resten av 2022, ingenting indikerar att elpriserna kommer minska i den närmaste framtiden. Det är viktigt att inte ställa energislagen mot varandra. Om vi ska klara energiomställningen behöver vi samtliga gröna energislag. 

“Ser man på forskarnas prognoser framöver så måste vi använda alla källor som vi har, med denelektrifiering som vi har i samhället, som också är en förutsättning för den större utmaningen, klimatomställningen, så måste vi använda alla källor som finns, men självklart, för Sveriges del, sträva efter fossilfritt”, säger Maria Erdmann till Rejlers Play.

Lyssna på hela intervjun med Maria Erdmann i Rejlers Play:

ANNONS

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Sprid risken – investera i högproduktiv baltisk skog

Läs mer från Rejlers: Trögt för havsbaserad vindkraft – “Kommunalt veto funkar inte”

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS