Det funkade i Mall of Scandinavia och det funkar även i Alby. ”Det är klart att vi tog en risk, vi visste inte om det skulle fungera”, säger Einar Janson, vd för Nasdaq First North-listade Titania, om den lyckade satsningen på ett kluster av finare restauranger på Albyberget.
Kluster av finare restauranger – i ett utsatt område
Mest läst i kategorin
Numera är det vanligt att köpcentrum satsar på att lägga flera restauranger intill varandra. Klustertanken fungerar på samma sätt som med skoaffärer eller optiker – flera aktörer på samma plats lockar fler kunder utifrån och ”konkurrensen” förvandlas till ömsesidig nytta.
Men att göra samma sak i ett utsatt område som Alby var långt ifrån självklart – en marknadsundersökning som gjordes i inledningen av Titanias stora bostadsprojekt på Albyberget visade att det skulle finnas underlag för 150 kvadratmeter kommersiella lokaler.
”Nyckeln till att lyckas är att våga”
Titania valde att chansa och byggde 800 kvadratmeter lokaler. Grundtanken var att få dit tre restauranger av finare snitt än man är van vid att se i förorten.
”Vi byggde mycket mer lokaler än det enligt beräkningarna skulle finnas underlag för. I dag går alla ihop kommersiellt. Nyckeln i att lyckas är att våga erbjuda något som är på en högre nivå än vad som funnits tidigare, eller något annorlunda.”, säger Titanias vd Einar Janson och fortsätter:
”På Rörstrandsgatan krävs att du går in i lyxsegmentet för att göra det – i Alby kan det räcka med att höja sig ett par mindre steg; dinerburgare i stället för Sibylla, kolgrill i stället för kebab och en stenugnspizzeria med högre ambitioner än den vanliga förortspizzan.”
Senaste nytt
Satsning på social hållbarhet
Det finns flera anledningar till att Titania valde att satsa på restaurangklustret. Social hållbarhet var en viktig del i hela projektet och här handlade det bland annat om att skapa aktiviteter och mötesplatser för att öka den upplevda tryggheten i området.
”I det gamla miljonprogrammet består bottenplanen ofta av soprum, cykelrum, tvättstugor och stängda dörrar. Vi väljer att ha bottenplan med lägenheter och lokaler som måste ha tänt till klockan 23. Det gör att det blir ljusare och mer folk i rörelse, vilket i sig är trygghetsskapande”, säger Einar Janson och fortsätter:
”När vi var inne på att satsa på en större andel lokaler frågade vi folk i området vad de önskade sig i det nya; många ungdomar sa att vad de inte önskade sig var ännu en sunkig pizzeria, en mobiltelefonreparatör och en klubblokal i källaren. De ville ha någonting bättre, något som inte fanns här sedan tidigare”.
Klustring var avgörande
Einar Janson menar att klustringen var avgörande för att chansningen gick hem:
”Vi drar nu lunchgäster från Eriksbergsområdet. Bara dinerburgare hade inte lockat så många därifrån, klustringen krävs för att lunchgäster som ofta äter i grupp ska kunna åka till samma plats men äta från olika ställen.”
”Sedan bidrar det givetvis till att skapa arbetstillfällen, höja attraktiviteten och möjliggöra för andra typer av kommersiella lokaler. Det är verkligen kul att framgångsrecept från riktigt attraktiva områden går att översätta till förorten.”
Teckna Titania:
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.