Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

”Jag är stolt över det jag åstadkommit i samklang med naturen”

Skogen har alltid haft en viktig roll och ett stort värde för samhället. Den rollen har blivit ännu större nu och inför framtiden där skogen kan bidra med många klimatsmarta produkter. (Foto: Skogslandslaget)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

I Malå, i Västerbotten, finns en av Sveriges drygt 300 000 enskilda skogsägare, Oskar Sjölund. Hans skog är tillgänglig för naturupplevelser och han pekar gärna på skogens olika nyttor och vikten av att känna sin skog. Men schablonbilden av skogsbruket känner han inte igen sig i.

Mest läst i kategorin

Oskar Sjölund är självverksam skogsägare sedan han vid 22 års ålder fick tillfälle att köpa en skogsfastighet i hembyn. Det har möjliggjort utkomst från skogen och en aktiv fritid tillsammans med familjen året om. Skogen, friluftsliv runt knuten, jakt, fiske och skidåkning har starkt bidragit att familjen hållit sig kvar i bygden.

Under gymnasieåren både utbildade han sig och jobbade i skogen.

– Men sedan skaffade jag mig en annan utbildning också. För jag ville inte riskera att det jag tyckte var roligast – skogen – skulle bli vardag.

”Vi behöver långsiktiga och hållbara lösningar för detta inom politiken”

Med tiden köpte Oskar Sjölund till ytterligare skogsfastigheter och äger nu totalt 540 hektar, varav 340 produktiv skogsmark i Malå kommun.

Skogen har alltid haft en viktig roll och ett stort värde för samhället. Den rollen har blivit ännu större nu och inför framtiden där skogen kan bidra med många klimatsmarta produkter.

Problemet är målkonflikterna som är förknippade med detta. Ambivalensen mellan att öka uttaget för att fasa ut det fossila och återhållsamheten, bevarandet. Egentligen gäller det att öka tillväxten för att få skogen att räcka till för båda perspektiven, menar Oskar Sjölund.

LÄS MER: Möt alla spelare i Sveriges viktigaste landslag

– Vi behöver också breda, långsiktiga och hållbara lösningar för detta inom politiken. Det är svårt att hänga med i svängarna i svensk skogspolitik idag. Vi har många utredningar att förhålla oss till och det skapar stor oro hos skogsägare som har skogen som ekonomisk trygghet och en långsiktig investering. Och i de fall staten tar skog, eller lägger ett brukandeförbud, måste skogsägaren bli fullständigt kompenserad, något som sällan sker idag.

– Under min relativt korta tid som skogsägare, 32 år, har politiken svängt fram och tillbaka, det som anses skyddsvärt idag uppmanades man att avverka på 70- och 80-talen.

Han tycker också att Sverige bör få råda mer över sin skogspolitik själv. Ur ett EU-perspektiv är det sannolikt svårt för andra medlemsländer att inte generalisera utifrån sitt eget skogsbestånd och egna förhållanden, som i de flesta fall ser helt annorlunda ut än Sveriges.

”Vi lever, bor och verkar på vår skogsfastighet”

Det som smärtar mest i skogsdebatten är den schablonbild som målas upp av ett rovskogsbruk. Oskar Sjölund känner inte igen sig i den.

– Vi lever, bor och verkar på vår skogsfastighet. I vår skog värnar vi skogsproduktion och biologisk mångfald, erbjuder naturupplevelser i form av vandringsled, utflyktsmål och möjlighet att vistas där, oavsett årstid. Och jag är väldigt stolt över det jag åstadkommit i samklang med naturen och kommunicerar det jag gör på skyltar på olika ställen. När det är planterat, röjt eller gallrat till exempel. Det uppskattar folk och det skapar förståelse för skogens långsiktighet.

Han påpekar att tillgängligheten skulle försämras utan ett aktivt skogsbruk. I naturreservaten, och i större skyddade områden, har många bilvägar vuxit igen, för ingen är beredd att betala för dem. Det allmänt ägda tar ingen ansvar för.

Just äganderätten är en het politisk fråga nu, i samband med grundlagsutredningen. För de enskilda skogsägarna handlar det om att veta spelplanen för att bedriva verksamhet.

– Det finns runt 300 000 enskilda skogsägare i Sverige, 700 bara i Malå kommun. Varje skogsägare har sin egen målbild och det ger en mångfald, en mosaik, i svenskt skogsbruk. När staten sätter av mark över lång tid får vi däremot skogar som inte är hållbara eftersom de inte brukas. Det är i den växande gröna skogen som fotosyntesen bidrar till ökad kolinlagring, säger Oskar Sjölund.

”Kommer nog kunna ha nytta av AI”

Inför framtiden behövs en långsiktig skogspolitik med ökat förtroende för enskilda skogsägares ansvarskänsla och erfarenhet. Men också robustare skogar med bra träslagsblandning så att inte alla ägg hamnar i samma korg i ett föränderligt klimat.

Oskar Sjölund menar att det också är viktigt att satsa på stormfasta skogar.

– I det arbetet kommer vi nog kunna ha nytta av AI för scenarier när det gäller exempelvis stormexponering och andra beslutsunderlag.

LÄS MER: Det här är Skogslandslaget


ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt

Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]