Investeringar i lån och krediter har blivit en alltmer vedertagen sparform. Med en förväntad hög avkastning som inte är kopplad till börsen har tillgångsslaget börjat att etablera sig hos privatpersoner.
Teckna i uppstickare som utmanar bankerna
Räntor på rekordlåga nivåer har resulterat i att sparkonton och traditionella räntefonder inte skapar någon ordentlig avkastning.
I takt med att räntorna har gått ner har även behovet av att hitta nya sätt att diversifiera sin sparportfölj ökat.
Investeringar i lån och krediter står ut på marknaden som en attraktiv sparform där avkastningen inte är kopplad till börsutvecklingen.
Utmanar bankerna
Att investera i lån och krediter var länge något som bankerna hade monopol på. Men fenomenet peer-to-peer lending – det vill säga att privatpersoner lånar ut till varandra – har etablerat sig som en ordentlig utmaning för bankerna.
De första plattformarna för peer-to-peer lending lanserades redan för 15 år sedan i USA och Storbritannien.
Men även i Sverige har sparformen växt under de senaste åren, berättar Ludwig Pettersson, grundare och vd för SaveLend, som bland annat tillhandahåller en plattform som möjliggör att privatpersoner kan investera i krediter och lån.
“Vi har sett ett ökande intresse för varje år som vi funnits på marknaden. Starten av 2021 är riktigt lovande och vi är glada att så många lämnar sina trötta sparkonton med nollränta och kommer till SaveLend”, säger Ludwig Pettersson.
Sprider ut riskerna
SaveLend har vidareutvecklat den traditionella peer-to-peer lending-modellen från att enbart täcka privatlån till att även erbjuda företagslån, fakturaköp och fastighetskrediter.
Samtidigt erbjuder SaveLend tjänsten SmartInvest som automatiskt fördelar kundens pengar mellan en bred uppsättning lån. Därigenom kan även kreditrisken minska då portföljen inte blir lika beroende av en enskild låntagare.
”Den genomsnittliga investeraren hos oss har över 300 olika krediter i sin portfölj – vilket innebär att enskilda krediter som fallerar inte drar ned avkastningen för hela portföljen”, säger Ludwig Pettersson.
Genom SaveLends plattform kan även institutionella aktörer få en direkt exponering mot lånemarknaden.
Dessutom har bolaget även integrerat en funktion för de företag som vill säkra en högre ränta på sin överlikviditet genom att investera i lån och krediter.
“Vi ser ett växande intresse även från juridiska personer att placera sin överskottslikviditet hos oss. Tillsammans med våra kundansvariga ser vi till att varje företag får den riskspridning de önskar”, säger Ludwig Pettersson.
SaveLend Group är på väg att listas på Nasdaq First North Growth Market. För att fortsatt kunna hålla en hög takt i sin expansion genomför bolaget nu en spridningsemission, och erbjuder allmänheten att teckna aktier.
Erbjudandet i korthet
Inbjudan till teckning av aktier i SaveLend Group AB inför notering på Nasdaq First North Growth Market. Hagberg & Aneborn är bolagets emissionsinstitut. Välkommen att teckna vi länkar nedan.
Teckningskurs: Teckningskursen uppgår till 7,50 SEK per aktie. Courtage utgår ej.
Minsta teckningspost: Anmälan om teckning av aktier ska avse lägst 700 aktier, motsvarande 5 250 SEK. Därefter sker teckning i valfritt antal aktier.
Teckningsperiod: 14 maj 2021 till 28 maj 2021.
Utspädning: Vid full teckning i Erbjudandet och den riktade emissionen kommer antalet aktier i SaveLend Group att öka från 38 026 263 aktier till 44 726 263 aktier, vilket motsvarar en utspädningseffekt om 14,98 procent.
Teckningsåtaganden: Erbjudandet omfattas av teckningsåtagande uppgående till cirka 35,25 MSEK, motsvarande cirka 75 procent av Erbjudandet, från befintliga aktieägare och externa investerare som har åtagit sig att teckna aktier till samma villkor som övriga investerare i Erbjudandet.
Finansiell rådgivare: Corpura Fondkommission AB
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.