Ett svenskt bolag håller på att etablera sig bland världens främsta inom avancerade 3D-skrivare, så kallad additiv tillverkning. Bolaget, som redan har flera av världens främsta forskningsinstitutioner som kunder, håller nu på att utveckla en 3D-skrivare för avancerad industriell produktion.
Tunga spelare bakom 3D-skrivare: "Finansiering löst"
Mest läst i kategorin
Nasdaq First North-listade Freemelt har precis fått klart med flera tunga institutioner som via en riktad nyemission går in och backar utvecklingen av industrimaskinen e-MELT.
Totalt går ett antal institutionella investerare in med 66 miljoner kronor. Emissionen togs emot mycket väl av aktiemarknaden, och kursen för bolagets aktie ökade med cirka 25 procent.
”Därmed är finansieringen löst för att vi fullt ut ska kunna ta vara på det stora intresset som finns bland industriellt inriktade kunder, som vill ha effektiva 3D-skrivare som en del av sin tillverkningsprocess”, säger Daniel Gidlund, vd för Freemelt, och fortsätter:
”Vi ska använda tillskottet av kapital till att stärka försäljnings- och serviceorganisationen samt för rörelsekapital och investeringar i syfte att främja fortsatt organisk tillväxt, inklusive bland annat utvecklingsresurser och leveranskapacitet.”
Starkt team med förflutet i Arcam
Teamet bakom Freemelt – flera med bakgrund från bland annat Arcam (numera en del av GE Additive)– håller på att utveckla en av de mest kraftfulla och effektiva maskinerna för additiv tillverkning av produkter i metall, som bland annat kan användas för att exempelvis producera implantat, delar till medicintekniskt utrustning eller delar till produktionsanläggningar av förnybar och hållbar energi.
”Intresset var mycket stort bland potentiella kunderna när vi lanserade e-MELT, vilket gör vi räknar med att snabbt komma i gång med försäljningen när utvecklingen av den kommersiella versionen är helt klar”, säger Daniel Gidlund, och fortsätter:
”Mycket talar för att vi står inför ett spännande år där vi snart har alla delar på plats för en spännande expansion. Vår första maskin – forskningsmaskinen Freemelt ONE– har rönt mycket stor uppmärksamhet och vi har kunnat börja sälja betydande volymer. Inte minst på den nordamerikanska marknaden”, säger Daniel Gidlund.
Senaste nytt
Utvalda institutionella investerare
Riktade Nyemissionen riktades till utvalda svenska och internationella institutionella investerare och tecknades bland annat av Industrifonden, Coeli Circulus, Bengt Julander, Carlbergssjön AB och JEQ Capital AB.
Nyemission om 11 miljoner nyemitterade stamaktier, delvis under förutsättning av beslut från extra bolagsstämma, gjordes till en teckningskurs om 6 kronor per aktie.
Kort om bolaget:
Freemelt är ett högteknologiskt tillväxtföretag vars banbrytande lösning skapar nya förutsättningar för en snabb tillväxt inom 3D-printing, även kallat additiv tillverkning. Bolagets skyddade teknologi, som redan är installerat på stora företag och universitet, tar 3D-printingen till en ny nivå och ger nya förutsättningar att skriva ut produkter på ett kostnadseffektivt sätt och till en jämn och hög kvalité. Genom att vi valt en open source-lösning skapas förutsättning för en kraftig tillväxt som gör det möjligt för Freemelt att utveckla produkter till tillverkande marknader.
Viktig information: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr på ohman.se/fondlista innan du köper andelar i en fond.
Läs mer: Svenskt bolag avgörande för utveckling av fusionskraft
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.