Hilbert Group, som nyligen listade bolagets aktie, har haft ett händelserikt kvartal. Bolagets grundare och vd Niclas Sandström berättar om hur utvecklingen varit och vad som väntar Hilbert Group.
Hilberts aktie en smart exponering mot kryptovalutor
Mest läst i kategorin
Vad är de viktigaste händelserna under kvartalet?
Vi noterade Hilbert Group på Nasdaq First North den 27 oktober. Att Hilbert nu är ett börsnoterat bolag ökar transparensen, vilket tydligt tilltalar både institutionella och privata investerare, vare sig det gäller våra fonder eller aktier i Hilbert Group.
Vi har sett ett kraftigt ökade antal inkommande förfrågningar för våra finansiella tjänster och produkter sen vi listade vår aktie.
I slutet av december 2021 lanserade Hilbert Syrius Bit+ Fund (HSBF). Detta är ett joint-venture med en partner baserad i Hongkong och är ett steg i att öka de tillgångar som bolaget har under förvaltning (AUM) i Asien.
HSBF innebär en breddning av vårt fondprodukt-sortiment då den har en annorlunda riskprofil än Hilbert Digital Asset Fund. HSBF har lägre risk både vad gäller volatilitet och nedgångar från toppnivåer.
Vad det gäller COIN360 så ökade antalet besök till sajten till 5,1 miljoner per månad – en 35 procentig tillväxt överlag där stora ökningar noterades för USA och Tyskland, vilket är viktigt då dessa är köpstarka marknader, speciellt när vi rullar ut prenumerationstjänsten.
Investeringen i investmentbanken HAYVN samt att banken fick den eftertraktade ADGM-licensen för OTC-trading och custody av krypto i slutet av december 2021.
Utvecklingen har gått oerhört snabbt där och de kommer nu göra en kapitalanskaffning i en så kallad B-runda samt siktar på en listning av bolagets aktie inom 12 – 16 månader.
När börjar vi få se mer intäkter från Hilbert?
Under fjärde kvartalet började vi få snurr på intäkterna i COIN360 då lejonparten av intäkterna under året intjänades under detta kvartal.
Reklamintäkter är relativt konjunkturkänsliga och man ser oftast en minskning då marknaden säljer av.
Det genomsnittliga månatliga besöksförvärvet under fjärde kvartalet var 300 000 med ett stort antal återkommande dagliga besökare – vilket bekräftar tjänstens stora visuella värde.
Det är dock viktigt att förtydliga att vi primärt lägger tonvikten på kort sikt är att utveckla och skala upp webbplatsen för att kunna hantera ännu högre trafikvolymer och även hantering av mer komplext innehåll snarare än ett rent intäktsfokus nu.
För oss är det därför viktigare att ha bra infrastruktur på sajten, för att kunna hantera den kraftigt ökande trafiken till siten så att den kan generera riktigt höga inkomster i närtid än att kasta sig efter de enklaste intäkterna för att kunna presentera detta i en kvartalsrapport.
Det är dock givetvis ändå väldigt tillfredsställande att COIN360 har generat positivt kassaflöde från dag ett.
Vad gäller förvaltningsbiten jobbar vi hårt just nu hårt på att bygga säljorganisation så att vi kan få upp storleken på det förvaltade kapitalet.
Fler fonder kommer också lanseras för att kunna erbjuda något för alla riskaptiter. Hilbert Digital Asset Fund (HDAF) avkastade +203% netto under 2021 vilket är långt bättre än genomsnittliga krypto-fonden och exempelvis Bitcoin som avkastade +60% under året.
Nu har vi en bra utgångsposition då marknaden är ned 40% sen slutet av förra året, vilket är ett bra ingångsläge för en HDAF siktar på att tjäna pengar hur riktningen på marknaden utvecklats – en så kallad directional fund.
Hur ska man se på Hilbert som aktie i relation till en investering krypto-valutor?
Hilbert har en diversifierad grundaffär- och därtill kompletterande intäktsmodeller, mot krypto-marknaden i stort. Därmed kan vi se aktien som ett attraktivt alternativ för den som ha en bred exponering mot krypto-valutor i stort utan själv göra investeringar i krypto-marknaden.
Det går att dra paralleller med hur ett investmentbolag med specifik branschexpertis ofta bättre än en privatperson kan skapa en långsiktigt god avkastning inom den industri de verkar.
Det finns även stora skattefördelar att äga en diversifierad krypto exponerad aktie, inte minst genom de skattefördelar som handel via ISK kontot-möjliggör relativt att själv handla direkt med de olika krypto-valutorna.
Den senaste tiden har krypto-valutor följt börsutvecklingen och inte varit kontracykliskt i relation till aktier.
Det stämmer, Bitcoins korrelation med S&P 500 var i stort sett noll mellan 2017 och 2019. Att korrelationen ökat är en oundviklig följd av att många fler aktörer nu har gett sig in som handlar både krypto och traditionella marknader i en kombinerad portfölj som de viktar om när något händer på marknaden – detta gör att kopplingen mellan krypto och andra marknader ökat och därmed korrelationen.
Tittar man däremot på längre horisonter så är korrelationen fortfarande låg, runt 35 procent, och det är dessa horisonter som är intressanta för dem, som liksom vi, tror på en mycket stor värdeökning på flera års sikt.
Den ökade osäkerheten i världen skulle kunna göra att efterfrågan kraftigt ökar på att investera, lagra och flytta värden i tillgångar som inte är kontrollerade av myndigheter och som därmed kan konfiskeras med kort varsel.
Hur ska man se på investering i kryptovalutor som Bitcoin i relation till aktier?
Man ska se krypto som ett komplement till aktier som tjänar till en riskspridning och ökad avkastning.
Det är fortfarande en tillgångsklass som har låg korrelation över tid med aktiemarknaden och, kanske ännu viktigare, med mycket högre förväntad tillväxt än aktiemarknaden – så en mindre allokering till krypto kan göra en stor skillnad i totalavkastning för den blandade portföljen.
Mot barkund av den komplexa situation vi nu står inför – krigstider, extremt hög belåningsgrad (för stater, bolag och individer) och hög inflation och misstro mot centralbankernas förmåga att hantera situationen, så tycker vi att krypto är den mest attraktiva tillgångsklassen.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.