Konkurserna ökar och många företag kämpar för sin överlevnad. Men det finns smarta lösningar för bolag att skapa finansiell trygghet.
Branschen som drabbas hårdast av konkurser
Konkurserna fortsätter öka för nionde månaden i rad, visar ny statistik från Creditsafe. Alla branscher är drabbade men vissa hårdare än andra.
Bara i april i år har 536 aktiebolag gått i konkurs. Det är en ökning med hela 24 procent jämfört med de senaste två åren.
”Det är tydligt att företag över hela landet kämpar för sin överlevnad. Med tanke på vår oroliga omvärld, den fortsatt höga inflationen och ränteläget just nu är det inte troligt att vi kommer börja se en positiv utveckling än på ett tag”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.
Läget innebär en stor påfrestning och tvingar många bolag att stänga ner sina verksamheter.
De har drabbats hårdast av konkurser
Majoriteten av alla konkurser sker inom detaljhandeln, som står för en ökning med 37 procent i år.
Förutom detaljhandeln är även restaurang, bygg, partihandeln och industrin hårt drabbade av konkurser.
Ger ekonomisk trygghet
Faktureringsbolaget PayEx vittnar om att flera bolag inom tillverkningsindustrin kämpar med sin likviditet och agerar på olika sätt för att säkerställa ekonomiska förutsättningar framåt.
Bland annat genom att omförhandla betalningsvillkor och se över sina omkostnader för exempelvis fakturor.
”Många bolag har det tufft idag och då är det smart, och ett inte allt för dyrt sätt, att använda sig av factoring. Det vill säga belåna eller sälja fakturorna. Det ger bolaget en finansiell trygghet”, säger Mattias Blomberg, försäljningschef Sverige på PayEx.
Genom factoring får företaget betalt för sin fordran i ett tidigare skede och kan fortsätta erbjuda längre löptider. Det innebär att företag betalar alla utgifter under tiden de väntar på att fakturan ska bli betald.
Ser ett ökat behov
”Vi ser ett ökat behov av factoring och efterfrågan är stor bland många branscher. Är det kassaflödet som behöver optimeras men att bolaget i övrigt har kontroll på sina kundförluster, då kan belåning vara ett bra alternativ. Vill man trygga bolaget ytterligare kan fakturaköp vara ett alternativ där man även säljer bort risken för kundförluster”, säger Mattias Blomberg.
Det många inte alltid tänker på när ett bolag anlitar en factoringpartner är att man får en bättre och effektivare hantering av hela fakturaprocessen. Från skapandet av kundordern till att ta betalt.
Till exempel hur och när påminnelser och andra utskick till kunderna ska göras. Det minskar därigenom också företagets administration.
Röda tråden
Den röda tråden PayEx ser bland de konkursdrabbade är att det är branscher med flera led av företagare, som till slut ska betalas av en konsument.
Det innebär att man måste hitta lösningar inom hela ledet för att inte förstöra för den andra, då det i värsta fall kan innebära konkurs.
Majoriteten av konkurser sker inom:
1. Detaljhandel
2. Restauranger
3. Byggentreprenörer
4. Konsultbyråer
5. Partihandel
6. Industri
7. Bilverkstäder
8. Firmor för byggnadssnickeri
9. Fastighetsbolag
10. E-handel
Factoring passar och används av alla typer av bolag. Med factoring får ditt bolag:
• Bättre kassaflöde och likviditet
• Snyggare balansräkning
• Säkrare betalningar
• Bättre överblick av betalningsflöden
• Mindre krångel och administration
• Mer tid över åt det ni är bra på
Läs mer: Därför ska du investera i kundupplevelsen
Experten: Ekonomiska läget kräver flexibilitet
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.