Vi befinner oss i en global energiomställning, där världen ska gå från ett fossilbaserat samhälle till ett förnybart. En mycket stor del av denna omställning stavas elektrifiering och en kraftig ökning av elbehovet. För Sverige innebär det att vi behöver bygga dubbelt så mycket elproduktion som vi förbrukar idag. Det motsvarar 30 kärnkraftverk eller nästan 20 000 vindkraftverk, de kommande 21 åren.
Förnybara energikällan som levererar i alla väder
Mest läst i kategorin
Samtidigt som elproduktionen behöver dubblas till 2050 ska samhället gå över till en betydande andel förnybara energikällor, där sol och vind tillhör de mer uppmärksammade tillsammans med ny kärnkraft.
Men det behövs även grön energiproduktion som fungerar när solen går i moln, när vinden mojnar och kan gå upp och ner i produktion när det behövs. Och det är här emissionsaktuella Phoenix Biopowers banbrytande lösning för biokraft kommer in i bilden och som kan vara en nyckel till den gröna omställningen.
”Våra anläggningar kan fylla det gap som uppstår mellan produktion och konsumtion i ett system med en stor andel väderberoende produktion. Behovet är stort och växer med varje nytt vindkraftverk”, säger Henrik Båge, vd på Phoenix Biopower.
Energifrågan allt viktigare
Energi var, delvis på grund av klimatkrisen, en viktig fråga redan innan kriget i Ukraina. Nu är den helt central för samhällets utveckling. Omställningen handlar inte bara om att nå klimatmålen utan också om att säkerställa en oberoende energiproduktion.
För Phoenix BioPower innebär det en alltmer gynnsam situation på marknaden. Det höga elpriset och den stora efterfrågan på lokala och hållbara alternativ medför att marknaden för deras framtida anläggningar blir hetare – deras teknik behövs för att säkra energiproduktionen och den gröna omställningen.
”Vägen att realisera vår teknikutveckling som vi bedrivit de senaste åren går genom en första kommersiell anläggning. Vägen dit är för oss tydlig och vi går nu fram med ökade insatser för att realisera vår kommersialisering. I det korta perspektivet handlar det och att slutföra ett antal tekniska utvecklingsprojekt och i det längre perspektivet är det en första kommersiell anläggning som vi avser börja bygga inom två år”, säger Henrik Båge, vd på Phoenix BioPower.
Senaste nytt
Dubbel effektivitet
Energi var, delvis på grund av klimatkrisen, en viktig fråga redan innan kriget i Ukraina. Nu är den helt central för samhällets utveckling. Omställningen handlar inte bara om att nå klimatmålen utan också om att säkerställa en oberoende energiproduktion.
För Phoenix Biopower innebär det en alltmer gynnsam situation på marknaden. Det höga elpriset och den stora efterfrågan på lokala och hållbara alternativ medför att marknaden för deras framtida anläggningar blir hetare – deras teknik behövs för att säkra energiproduktionen och den gröna omställningen.
”Våra anläggningar kan fylla det gap som uppstår mellan produktion och konsumtion i ett system med en stor andel väderberoende produktion. Behovet är stort och växer med varje nytt vindkraftverk”, säger Henrik Båge.
Dubbel effektivitet
Tack vare innovativ teknik kan Phoenix BioPowers system ge nästan dubbelt så mycket el från samma mängd bränsle jämfört med den biokraft som finns på marknaden i dag – en effektivitet som både gagnar miljön och lönsamheten.
Biokraftverken kan bland annat drivas på lokalt avfall från skogs- och lantbruket vilket betyder att det blir en energikälla som möjliggör ett oberoende från import och fossila bränslen.
Dessutom är den mycket användbar i stora delar av världen, framför allt tillsammans med teknik förkoldioxidinfångning, vilket möjliggör global uppskalning när bolaget ska ut på en marknad som skriker efter planerbar, grön och lokal produktion av el.
Första kommersiella anläggningarna närmar sig
Phoenix BioPowers resa från idé till grön energiproduktion har redan kommit långt. Stora investeringar ligger bakom den banbrytande tekniken som innebär att biokraften kan skalas upp för att bidra till den gröna omställningen – ett bidrag som verkligen behövs.
Nu genomför bolaget en nyemission på 15,2 miljoner kronor för att fortsätta sin viktiga resa. Pengarna ska finansiera bolagets teknikutveckling och kommersialisering.
”Vi tror att den stora vinnaren på energiomställningen är den reglerbara produktionen. Därför tar vi nu sikte på den första kommersiella anläggningen. Vi för diskussioner med ett flertal aktörer om mer än en anläggning där målsättningen är att den ska börja uppföras inom två år och stå färdig inom sex år”, säger Henrik Båge.
Emissionsbelopp vid full teckning: 9 436 086 kr
Unitskurs: 9,00 kr/unit
Unit: Varje unit består av 3 aktier av serie B samt en teckningsoption TO 2024:3. Teckningsoptionen erhålls vederlagsfritt
Teckningsperiod: 24 juni – 8 juli, 2024
Avstämningsdag: 19 juni, 2023
Bolagsvärde, före emissionen: 62 907 288 kr
Företräde: Emissionen genomförs med företräde för befintliga aktieägare. Teckning sker med stöd av uniträtter. För varje innehavd aktie erhålls en uniträtt. 20 uniträtter berättigar till teckning av en unit
Tilldelning: Besked om eventuell tilldelning lämnas genom utskick av avräkningen, vilket beräknas ske omkring den 13 juli, 2024
Företräde: Emissionen genomförs med företräde för befintliga aktieägare
Emissionsinstitut: Aktieinvest FK
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.