Dagens PS

Experternas tips för att kombinera eget företag med anställning

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 30 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Att kombinera en anställning med eget företagande är en balansakt som kräver både planering och uthållighet. Men med rätt strategi är det fullt möjligt att lyckas. Och hos Unionen kan du få råd och stöd med hur du kombinerar förtagande med anställning.

Mest läst i kategorin

“När man är både anställd och samtidigt driver eget företag är det viktigt att man går igenom sina anställningsavtal och uppdragsavtal och får koll på vilka regler och lagar man har att förhålla sig till. För det finns en hel del man måste känna till innan man startar eget medan man är anställd. ” Säger Per Lund, ansvarig Unionen Egenföretagare. 

1. Kolla upp regler hos din arbetsgivare

Som regel behöver man klartecken från sin arbetsgivare för att starta eget. Se till att få ett skriftligt godkännande innan du startar ditt företag. 

2. Ha koll på skatter och bokföring

Beroende på bolagsform så gäller olika lagar och regler. Se till att du kollar upp vad som gäller för din specifika bolagsform. Ifall du startar en enskild firma så är det viktigt särskilja din ekonomi och företagets. När du har inkomst från två håll är det också viktigt att hålla reda på inkomstskatten, så att du hamnar på rätt skattenivå.

3. Se över konkurrensklausuler

I många anställnings- och uppdragsavtal finns konkurrensklausuler som kan begränsa ditt företagande. Du kan ta hjälp av ditt fackförbund för att stämma av vad som gäller.

4. Se till att ta rätt betalt

Som anställd får du ofta mycket på köpet, till exempel tjänstepension. Men som egenföretagare behöver du säkerställa sådant själv. Se till att du har rätt lön och villkor hos din arbetsgivare och att du tar rätt betalt av dina kunder.

5. Sätt tydliga gränser

Se till att du har tydliga gränser mellan dina två roller. Det är viktigt att ditt företag inte påverkar ditt arbete negativt. Din tid är begränsad, så börja småskaligt och bygg företaget i den takt som din vardag tillåter.

6. Sök stöd hos ditt fackförbund

Ditt fackförbund kan hjälpa till att granska ditt anställningsavtal, eventuella kollektivavtal och ge dig arbetsrättslig rådgivning. 

Som egenföretagarmedlem i Unionen kan du bland annat få hjälp att ta fram dina nya konsultavtal kostnadsfritt och få affärsjuridisk rådgivning.

7. Försäkra både arbete och företag

Säkerställ att både din anställning och ditt företag är täckta av rätt försäkringar. Glöm inte bort att teckna en ansvarsförsäkring till företaget och se över eventuellt behov att spara extra till pensionen.

8. Ha realistiska förväntningar

Det kan ta längre tid att utveckla ditt företag när du har en anställning vid sidan om. Du kommer inte ha möjlighet att satsa 100 % av din tid på företaget. Ha tålamod och håll realistiska mål. 

Det är viktigt att komma ihåg att varje persons situation är unik, och det finns ingen universallösning som passar alla. Att kombinera anställning med eget företagande kan vara en långsam process, och det är okej att det tar tid att hitta rätt balans. Flexibilitet och självinsikt är avgörande för att både ditt jobb och ditt företag ska kunna blomstra. Lär dig att lyssna på din egen kropp och dina gränser. Se också till att hitta en balans mellan arbetslivet och familjelivet, och var inte rädd för att justera din strategi om det behövs. Anpassning är nyckeln till långsiktig framgång.

“Fördelen med att vara kombinatör i stället för egenföretagare är att man ofta får en trygg inkomst vid sidan av från anställningen. Nackdelen är att man inte har 100% tid att satsa på det egna företaget. Men genom att sätta upp klara gränser och vara realistisk med vad du kan åstadkomma kan du hitta en bra balans mellan båda världarna,” avslutar Per Lund. 

För fler tips och råd kan du besöka Unionen.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen

Senaste nytt