Den svenska högräntemarknaden ser ut att fortsätta sin starka utveckling under 2024, och 2025 kan bli ett rekordår. Det spår Stefan Westfeldt, chefsförvaltare på Vinga Asset Management.
Experten: 2025 kan bli nytt rekordår för högräntefonder
“Nästa år blir sannolikt ett bra år också med en förväntad avkastning på 8-10 %. Efter 2025 blir det sannolikt mer normal avkastning på 6-8 % per år. Vår bedömning är att 2025 blir ett nytt rekordår för obligationsemissioner”, säger Stefan Westfeldt.
Sektorer på frammarsch
Fastighetssektorn förväntas minska i betydelse framöver, medan infrastruktur och förnyelsebar energi tar över som tillväxtområden.
“Fastighetsmarknaden kommer tappa i storlek, Sverige behöver inte bygga lika mycket bostäder som tidigare. Istället blir det infrastruktur och förnyelsebar energi som kommer växa”, säger Stefan Westfeldt.
Han tror också att fler konsumentrelaterade bolag kommer in på marknaden nu när hushållen får mer pengar att röra sig med.
Läs mer om Vingas högräntefond
Riksbankens räntepolitik – en balansgång
En viktig faktor för marknadens framtid är Riksbankens räntepolitik. Lägre styrräntor från dagens nivåer skulle gynna högräntemarknaden, men Westfeldt varnar för att alltför låga räntor skulle minska attraktiviteten hos obligationer.
“Lägre styrräntor kommer gynna högräntemarknaden, men det är inte bra om Riksbanken sänker ner till 0 % igen. Då skulle obligationernas kupong bli mindre attraktiv”, säger han.
Svensk ekonomi redo för tillväxt – men risker kvarstår
Westfeldt ser positivt på den svenska ekonomin och förväntar sig att Sverige kommer toppa tillväxtligan i Europa nästa år.
“Svensk ekonomi blir stimulerad av både räntesänkningar och 30 miljarder av sänkta skatter till hushållen”, säger Stefan Westfeldt och fortsätter ”Samtidigt finns risken att inflationen återvänder, vilket skulle tvinga Riksbanken att höja räntorna igen, något som kan skapa oro på marknaden.”
Fastigheter fortsatt attraktiv sektor
Trots minskad byggaktivitet bedömer Westfeldt att fastigheter förblir en av de mest attraktiva sektorerna.
“Fastigheter är fortfarande den mest attraktiva sektorn. Heimstaden och SBB med flera erbjuder hög riskjusterad avkastning med tanke på att styrräntan faller snabbt och att fastighetsvärden redan har börjat vända uppåt”, säger han.
Framgången bakom Vingas högräntefond
Vingas högräntefond Vinga Corporate Bond har visat stark utveckling, och Westfeldt tillskriver detta fondens konsekventa strategi och diversifiering.
“Det är att våga hålla fast vid vår förvaltningsfilosofi. Hitta de innovativa sektorledarna som sakta och säkert förbättrar sin kreditfundamenta”, förklarar han.
Läs mer om Vingas högräntefond
Räntemarknaden konkurrerar med aktiemarknaden
Räntemarknaden har blivit en stark konkurrent till aktiemarknaden, och Westfeldt ser inte att trenden med högre räntor kommer att vända.
“Högre räntor är här för att stanna, det ligger inte i min prognos att vi kommer tillbaka till nollräntor. Aktier är dyra i förhållande till obligationer”, säger han.
Hållbara investeringar i fokus
Vinga satsar även stort på hållbara investeringar, med en övervikt inom förnyelsebar energi och Cleantech. Westfeldt ser detta som en megatrend och tror på fortsatt tillväxt inom området.
“Förnyelsebar energi och ‘Cleantech’ är en megatrend och vi har en övervikt i sektorn”, avslutar Westfeldt.
Sammanfattningsvis fortsätter Vinga att positionera sig som en ledande aktör på den nordiska högräntemarknaden, med tillväxt både inom traditionella och nya sektorer.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.