Börja veckan med att lära dig något nytt! Batteriföretaget Northvolt växer just nu så det knakar i Sverige. Men det finns stora utmaningar och det handlar inte bara om energikrisen.
Energikris en konkurrensfördel för Northvolt
Tusentals ska anställas till Northvolts batterifabriker i Skellefteå, Västerås och Göteborg men just nu råder det kompetensbrist. Hur gör bolaget för att locka till sig de rätta talangerna?
Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt gästade Rejlers Play för att prata om batteritillverkarens planer och utmaningar. Trots kända problem kring rekrytering och skenande elpriser så målar han upp en bild full av möjligheter.
”Jag tror att vi hade 100 000 ansökningar till Northvolt förra året – intresset för att vara med i det här projektet är gigantiskt. Problemet är att hitta rätt kompetens bland alla de här ansökningarna”, säger Jesper Wigardt.
Ta del av intervjun i sin helhet här:
Hela värdekedjan byggs upp från grunden
Jesper Wigardt beskriver hur utmaningarna kopplade till kompetensbristen hänger ihop med att i stort sett hela värdekedjan ska byggas upp från grunden.
Det medför att den befintliga skaran av personer med relevant kompetens för batteriindustrin och de nuvarande utbildningsmöjligheterna är begränsade.
”När vi pratar med personer i andra delar av världen som har kompetens som vi behöver och får möjlighet att förklara vilka skillnader de kan göra i sin roll hos oss så finns det ett enormt intresse av att komma hit. Inte minst kopplade till våra gröna ambitioner – att bygga världens grönaste batterier”, säger Jesper Wigardt.
Placering som bär frukt
Northvolts batterifabrik är placerad i Skellefteå i norra Sverige av flera skäl, men kanske främst för den goda tillgången till grön el genom den svenska vattenkraften.
En strategi som kan visa sig särskilt fördelaktig i och med den pågående energikrisen.
Även om Northvolt också kommer att påverkas av högre elpriser så kan tillgången på billigare norrländsk el bli en konkurrensfördel. Samtidigt får de skyhöga elpriserna i andra delar av Europa konsekvenser för bolagets planer på att upprätta fabriker utanför Sverige.
”Det kommer att behövas fokus från politiken för att bygga ut kapaciteten i elnätet och det måste göras snabbt. Både vad gäller ledningar för att kunna transportera el från norr till söder och för att tillföra ny energi in i systemet”, säger Jesper Wigardt.
Läs mer: Rutger Arnhult – Nu kommer klimatomställningen att gå fort
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.