Ekologisk grönsaksodling är kanske inte det första man kopplar ihop med självkörande robotar och artificiell intelligens. Men robotar har en avgörande roll att spela i flera av lösningarna på jordbrukets utmaningar.
Ekologisk odlare: ”Om fem år tar robotarna över”
Mest läst i kategorin
Innovativa robotar är inget nytt inom jordbruket. Under de senaste tjugo åren har så gott som all mjölkproduktion gått över till robotiserade system och datorstyrda maskiner förekommer i nästan alla delar av jordbruket.
Samtidigt kräver många delar av lantbruket mer avancerade robotar – som till exempel vid rensning av ogräs, på fält med grödor där det krävs avancerade lösningar för att rätt sak rensas bort. Ett mycket viktigt arbete, särskilt i det ekologiska jordbruket där bekämpningsmedel inte förekommer.
”Just vad beträffar ekologisk grönsaksodling så är handrensning av ogräs en tung kostnadspost, inte minst med de löneökningar som kommer med inflationen”, säger Axel Cedergren som driver KRAV-godkända Daga Lantbruk.
Svensk ogräsrobot i fält på Öland
Det här blir den första odlingssäsongen som Daga Lantbruk på Öland testar den svenska självkörande fältroboten WEAI från Ekobot. Förhoppningen är att roboten ska kunna ersätta säsongsarbetare och effektivisera produktionen – det vill säga möjliggöra en bättre skörd.
Ekobot, företaget bakom fältroboten som rensar ogräs på den öländska lökodlingen, är listade på Nasdaq First North och har siktet inställt på en snabb kommersialisering för att möta det växande behovet på marknaden.
”Man har jobbat länge med att försöka få ner kostnaden för att hantera ogräs och roboten är ytterligare ett steg i den riktningen. I år kör vi en fjärdedel av vår areal med roboten”, säger Axel Cedergren.
Senaste nytt
Nya möjligheter för ekologiska lökodlare
Axel berättar att det i regel finns två metoder för att så lök, det ena är att du frösår och driver upp löken direkt i fält och det andra är att du köper in färdiga plantor att sätta i jorden.
Att köpa in färdiga plantor är ett dyrare alternativ, samtidigt kräver en frösådd ett mycket mer omfattande arbete kopplat till just manuell ogräsbekämpning.
Det är här Ekobots robot ska möjliggöra för lantbrukaren att så löken – roboten tar hand om ogräset.
”Det är inte så att man känner att det här inte fungerar efter att ha provat en säsong utan tvärtom – det här kan bli bra, bättre än hur vi gjort tidigare”, säger Axel Cedergren.
Robotarna tar över om fem år
Det är tydligt att Axel tror att robotarna har framtiden för sig. Dels för att rekryteringen av säsongsarbetare blir en allt större utmaning för lantbruket, dels för att tekniken utvecklas snabbt.
Han menar att den här typen av robotar kommer att behöva ett antal år i fält innan de blir tillräckligt effektiva för att löna sig för lantbrukaren, men är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan de blir ett självklart val för många odlare.
”Jag tror inte på en nollvision som det ser ut i dag – att man skulle kunna sätta in en robot för att kunna slippa all handrensning. Men om fem år tror jag att man har kommit väldigt långt och att man kan spara mycket på att sätta in en robot”, säger Axel Cedergren.
Om Axel Cedergren och Daga Lantbruk:
Axel Cedergren är andra generationens ekoodlare, och agrotekniker examinerad 2012. Föräldrarna har drivit Daga Lantbruk på Öland i ca 30 år.
Tillsammans driver de nu företaget som är en KRAV-godkänd gård om 100 hektar åker och omkring 40 arrenderade hektar åker, 50 hektar bete, lite skog och ett tjugotal nötdjur.
Gårdens huvudproduktion är växtodling med vall, brödspannmål, lök, morötter, rödbetor, kål och bruna bönor.
Investera i Ekobot här:
Du kanske även är intresserad av:
Därför är bonden Emilia så viktig för Sveriges totalförsvar
”Det svenska jordbruket går inte att ta för givet”
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.