Dagens PS

”Det svenska jordbruket går inte att ta för givet”

"Ur ett beredskapsperspektiv kommer vi aldrig någonsin att få en större produktion i krigstid än i fredstid. Därför är bästa sättet att säkerställa maten på bordet att alltid köpa svenskproducerade råvaror", berättar Peter Borring. (Foto: LRF)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 17 juli 2023Publicerad: 17 juli 2023

Konflikter och torka har satt svensk matproduktion högt på nyhetsagendan. Något som bonden Peter Borring hoppas ska ge en större förståelse för lantbrukarnas situation.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

“Bästa sättet att säkerställa maten på bordet när det bränner till är att alltid köpa svenskproducerade råvaror”, säger han.

Värmen har återigen tagit ett grepp om Sverige. Marken är på många platser torr som fnöske och rapporterna om skogsbränder haglar tätt.

På en åker väster om Linköping går Peter Borring mitt ute i ett rapsfält. Han har varit med om den här situationen tidigare, så sent som 2018.

“Men i år har jag märkt att många tog lärdomar från den torkan och tar till åtgärder tidigare. Det är sådant här man får lära sig att hantera som bonde, om man inte klarar av att vädret svänger så kanske man är i fel bransch”, säger han lakoniskt.

”Matproduktionen är väldigt högt på nyhetsagendan i dag”

Peter brukar marken på sex olika platser utspridda i Mjölby och Linköpings kommun. En del av marken hör till kyrkan och privatpersoner som inte har några ambitioner att bedriva jordbruk.

Men för Peter, som fått jordbruket med modersmjölken, är det viktigt att all åkermark nyttjas. Den insikten tycker han att fler och fler ur allmänheten nu har fått.

“Det har skett en jätteförändring i medvetenheten. För 10-15 år sedan var det en våt dröm att få plats i tv-soffor för att prata om jordbruket. Nu kommer försörjning, sårbarhet och beredskap kopplad till matproduktionen väldigt högt på agendan.”

Så kan du stötta svensk matproduktion. Läs mer här!

ANNONS

“Själv går jag inte och tänker på att jag hör till Sveriges totalförsvar, men när man ser rapporter från Ukraina och att de inte kan bruka marken förstår man ju hur stor betydelse ens insats har. Både för en själv och för hela befolkningen, det svenska jordbruket går inte att ta för givet.”

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Lagstiftningen ger dyrare matpriser i butik

Trots det är livet som jordbrukare ofta en berg- och dalbana. Att göra en kalkyl över verksamheten när spannmåls-, bränsle- och elpriserna skjuter i höjden är en stor utmaning.

När sedan inflationen gör att allt fler väljer billiga importerade produkter ökar pressen ytterligare.

“Fram till för ett par år sedan hade närproducerad och ekologisk mat ett väldigt uppsving, men den har fått sig en knäck nu i och med inflationen. Ur ett beredskapsperspektiv kommer vi aldrig någonsin att få en större produktion i krigstid än i fredstid. Därför är bästa sättet att säkerställa maten på bordet när det bränner till att alltid köpa svenskproducerade råvaror.”

Peter lyfter också andra stora fördelar med den svenskodlade maten: Transparens i tillverkningen, strikta lagar och regler för att säkra både miljön och djurens välfärd. Något som inte går att reglera med importerad mat.

“Men vår lagstiftning är väldigt dyr för bönderna, vilket innebär ett högre pris i butik. Nu när matpriserna har skenat pekar det på något som kanske inte har varit rumsrent att prata om tidigare: Maten ska vara prisvärd också, inte bara ha vissa egenskaper. Där måste politikerna se till att konkurrenskraften för den svenska maten säkras.”

”Här behöver staten vara med och bidra”

En annan fråga som Peter tycker att politikerna måste jobba mer med gentemot bönderna är klimatförändringarna.

ANNONS

Peter och kollegorna utvecklar ständigt sin vattenförsörjning och sliter med att säkra foder till djuren trots torkan. Men när vädret blir allt varmare krävs det större insatser, som den individuella jordbrukaren inte klarar av själv.

“Avel på djur som tål värme bättre, grödor som är tåligare vid torka – men också myndighetshjälp för att lösa vattenrelaterade frågor som bevattning och dikning. Klimatförändringarna kommer nämligen också att medföra intensivare nederbörd under perioder. Där måste det offentliga ta ett större ansvar eftersom det finns ett kollektivt intresse för ett lantbruk anpassat till det framtida klimatet. Här behöver staten vara med och bidra”, avslutar Peter.

Från Sverige, för Sverige. Läs mer om böndernas arbete här!

Läs mer: Därför är bonden Emilia så viktig för Sveriges totalförsvar

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]