Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Därför tankar centralbankerna guld

guldpris
Guldpriset fortsätter avancera uppåt. (Foto: Pixabay)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 07 juli 2022Publicerad: 07 juli 2022

En av de mest okända företeelserna på världens finansmarknader är hur centralbankerna har agerat sedan Lehman-kraschen 2007/2008. Sedan dess har världens centralbanker fyllt på sina lager av fysiskt guld – en tillgång som brukar anses vara värdebevarande i oroliga tider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under åren 2009–2021 har centralbanker köpt totalt 5 031 ton guld. Med största köpet 2015 om 913,4 ton. Och köpen har fortsatt även de senaste tolv månaderna då man ökat med 186 ton (maj 2021 – april 2022).

Centralbankerna tankar fysiskt guld

De senaste cirka 25 åren har centralbankerna tankat guld i stor omfattning samtidigt som man låtit sedelpressarna gå genom att trycka ned räntan och även stimulerat ekonomierna med olika former av helikopterpengar och andra lösningar som tillfört enorma mängder likviditet.

ANNONS

Senaste nytt

Varför är då detta så intressant?

När mängden pengar i omlopp ökar kraftigt brukar det anses driva upp inflationen. Något som den så kallade Chicago-skolan med Milton Friedman i spetsen fick nobelpriset i ekonomi för.

Dock ska sägas att slutsatserna också ifrågasatts. Hursomhelst, då vill man tillgångar som är värdebeständiga. Genom historien har guld varit oöverträffat.

Mäktiga aktörer

Centralbankerna är finansmarknadernas mäktigaste aktörer. Och de har en överblick och makt som är större än någon annan aktörs.

Varför väljer då centralbankerna med i stort sett inget undantag att öka sina reserver att guld i stor omfattning? Alltså en reserv som inte genererar några kassaflöden, utan värdet är helt baserat på historisk tillit.

ANNONS

Centralbankerna är mycket förtegna om varför man ökar sina guldreserver. En slutsats som går att dra är att man vill ha reserver som är värdebevarare av den formen som guld varit under årtusenden.

Ekonomiskt ankare

En gång i tiden var guld genom guldmyntfoten något som innebar att ett lands utestående mängd pengar skulle backas av en relativ mängd guld.

Att backa ett lands valuta i form av guld övergavs i samband med det fasta växelkurssamarbetet Bretton-Woods brakade samman 1971. Sedan detta ankare övergavs har länder som slarvat med sin ekonomiska politik fått uppleva sina valutor tappat i värde.

Någon kanske undrar varför man då slutade med den så kallade guldmyntfoten? Den visade sig vara mycket opraktisk eftersom guld skulle skeppas kors och tvärs över världen. En dyr och riskfylld hantering.

Västvärldens valutor har tappat i värde

Därefter har de flesta av västvärldens valutor tappat i värde – då många länder upplevt att förtroendet för sitt lands ekonomiska utveckling vacklat.

I ett sådant läge vill centralbankerna ha fysiskt guld som en form av ankare. Uppenbarligen har centralbankerna som kollektiv känt ett behov av att säkra sitt lands valuta genom köp av fysiskt guld när de senaste åren genomför det största monetära experimentet i modern tid.

Tryckt upp nya pengar som saknar motstycke

ANNONS

Man har tryckt pengar på ett sätt som saknar motstycke sedan Tyskland tryckte pengar i början på 1900-talet.

Det kan vara värt att notera att centralbankerna väljer att inte köpa värdepappersguld, utan vill ha guldet i form av fysiska tackor. Som sedan förvaras i stora valv.

Även privatpersoner kan göra som centralbankerna

Michel Rufli, vd på Nordic Gold Trade, hjälper många investerare och privatpersoner med att köpa fysiskt guld. Han bedömer att den senaste tidens uppgång i guldpriset är början på en längre tid av stigande pris.

Något som inte bara backas av nedgången på finansmarknaden, utan även av en stigande inflation, vilket skapar förutsättningar för en längre uppgångsfas för guldet.

Senaste perioden världen upplevde en sådan utveckling var under 1970-talet då inflationen var hög och den ekonomiska tillväxten var låg. Det som på ekonomispråk brukar kallas för stagflation.

Guld som finansiell tillgång, det som skattemässigt benämns som investeringsguld och är undantaget från moms, har Michel Rufli arbetat med sedan 2009.

”Fysiskt guld är en fantastisk långsiktig produkt. Jag tycker att man ska se det som en utmärkt diversifiering mot andra finansiella placeringar”

Fysiskt guld är säkrare

ANNONS

Fördelen med fysiskt guld, jämfört med exempelvis värdepapper baserade på guld, är det fysiska guldets unika egenskap som en försäkring mot andra investeringar.

Han beskriver det som olika produkter, där det fysiska guldets styrka är att vara en beständig tillgång medan värdepapper i guld och andra guldrelaterade tillgångar är förknippade med risker som påminner mer om riskerna hos andra finansiella tillgångar.

”Har jag mina hundra gram guld eller har jag en siffra på ett papper? Skulle du kunna knacka på hos utgivaren av ditt värdepapper och få ut ditt guld?

“Vissa säger att det går, men om man börjar läsa det finstilta så inser man att det inte fungerar”, avslutar Michel Rufli som även poängterar att man tillsammans med Loomis Sverige AB tagit fram en lösning där kunderna kan förvara sitt investeringsguld säkert och försäkrat.

Fakta om att investera i fysiskt guld
Nordic Gold Trade AB är ett helsvenskt privatägt bolag som enbart handlar med fysiskt guld. Här hittar ni några av de mest erfarna handlarna i investeringsguld på den svenska marknaden

Tillsammans har vi som arbetar med det administrativa mer än femtio års erfarenhet av ädelmetaller. Vår vision är att du som kund ska bemötas av ett professionellt team som har lång erfarenhet av ädelmetaller. Vi står för ett personligt bemötande och sätter oss in i varje kunds unika situation. Välkommen att kontakta oss för att hitta de produkter och tjänster som passar dig bäst.

Köp guld

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]