När inflationen är ett faktum och kronan faller blir det mindre pengar kvar både på sparkontot och i semesterkassan. Här berättar Michel Rufli, vd på Nordic Gold Trade varför guld är ett bra komplement till traditionellt sparande.
Säkra dina tillgångar - guld det bästa skyddet
Mest läst i kategorin
Att resa är ett dyrt nöje i dessa dagar. Framförallt en lyx många av oss fram till dags dato tagit för given, men nu behöver omvärdera om vi ska ge oss ut i Europa eller resa till USA.
I takt med att den svenska kronan förlorat sitt värde i förhållande till dollar och euro är våra dyrt förvärvade slantar nämligen inte längre lika mycket värda på semesterresan. Inte heller på sparkontot.
Som tillägg till det har priserna på såväl konsumtionsvaror som livsmedel och bränsle skenat, vilket kommit att bli en rejäl ögonöppnare för Sveriges semesterfirare.
Bensin dyrare i Sverige än Schweiz
En som känt av den förändringen är Michel Rufli, vd på det privatägda guld- och silverbolaget Nordic Gold Trade som just nu befinner sig i Italien. Vi passade på att ta temperaturen på de stigande priserna i förhållande till den svenska kronan.
“Det är givetvis skillnad, priserna i lokal valuta, som i mitt fall omfattar euro och schweizerfranc är det inte så stor skillnad på jämfört med tidigare år. Men omräknat till svenska kronor är det stor skillnad”, säger Rufli.
Han nämner drivmedelspriserna som just nu är lägre i Schweiz än i Sverige, men också något så enkelt som en kopp kaffe.
“En cappucino kostar närmare 70 kronor i Schweiz och cirka 16 kronor i Italien. Förra åter kostade motsvarande kopp omkring 56 kronor och 13,50 men i lokal valuta blir skillnaden mindre. Kronförsvagningen märks tydligt av”, säger han.
Senaste nytt
Guld i dollar vs kronor
En valuta som till skillnad från den svenska kronan stigit kraftigt i värde under det senaste året är guld, även om det det inte alltid är den bilden som kommuniceras utåt. Särskilt inte i media.
“Överallt pratas det om guldpris i amerikanska dollar eller Oz. Det är det som står i olika tidningar och kommuniceras vitt och brett. Det vi glömmer att vi är i Sverige, lever och får betalt med kronor och använder dessa dagligen”, säger Rufli.
Han tillägger att guld av det skälet borde mätas i kronor, eftersom risken är stor att de globala siffrorna kan ge en felaktig bild av guldpriserna. Något som framstår vid en jämförelse mellan guldets värde i dollar, euro och svenska kronor där det senare visar på en mer gynnsam värdeutveckling.
Priset på guld upp 20 procent
En rimlig frågeställning är då varför inte fler svenskar sparar i guld? Kanske även vad som särskiljer guld från sparande i exempelvis fonder?
“Jag vill egentligen inte se det som skillnader ur ett perspektiv, utan som två olika produkter som kompletterar varandra” säger Michel Rufli.
Han förklarar att guldpriset i svenska kronor ökat med omkring 20 procent under det senaste året, men samtidigt minskat sett till index över samtliga aktier på Stockholmsbörsen, OMX.
“En fond kan ha guld som en underliggande tillgång, men du som ägare av fonden äger egentligen inte guldet, du äger fondandelar. Här finns motpartsrisk, både gentemot fonden, valuta och den som i sin tur säger sig tillhandahålla guldet. Fysiskt guld är en fysisk råvara som du antingen förvara i egen regi, eller uppdrar åt någon annan att förvara på ett tryggt och säker sätt. Motpartsrisken ter sig helt annorlunda”, säger han.
Diversifiering – framtidens sparande
Så hur garderar man sig som småsparare bäst just nu? Svaret är diversifiering. Något som Rufli tror är framtidens sparande.
“Att balansera sitt sparande och olika tillgångsslag är en bra idé och att inkludera fysiskt guld som en del är lysande. Många missar det fysiska guldets största egenskap, nämligen att 100 gram guld är lika mycket idag som imorgon, säger han.
Det innebär enligt Rufli att du med fördel ska spara i guld, men också i andra tillgångsslag som passar just dig, eftersom det gör dig mindre sårbar som sparare att inte lägga alla ägg i samma korg.
Njut av semestern
På frågan om Rufli har något bra tips till alla som befinner sig på resande fot i sommar blir svaret kort och gott att försöka leva i nuet.
“Som turist tycker jag att man ska njuta av sin semester och inte lägga för mycket tid på att fundera kring hur mycket dyrare saker blivit. Det tar bort en stor del av njutningen med semestern, och det är aldrig bra”, säger han.
Läs även: Tuffare tider – svenskarna drar ner på sparandet
Läs även: Efterfrågan på fysiskt guld rusar 617 procent hos US Mint
Läs även: Investerarnas förhoppning: Guld och olja
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.