Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Därför är bonden Emilia så viktig för Sveriges totalförsvar

"Ur ett konsumentperspektiv är det en billig försäkring att köpa svensk mat av hög kvalitet, så den kommer att vara tillgänglig även vid kriser”, berättar lantbrukaren Emilia Astrenius (Foto: LRF)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 12 juli 2023Publicerad: 12 juli 2023

Hur kan svensk matproduktion bli mer hållbar och självförsörjande? Det är frågan som driver lantbrukaren Emilia Astrenius. ”Enligt mig har vi bönder landets viktigaste jobb”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett lantbruk är oftast en familjehistoria, där verksamheten går i arv inom släkten. Därför fick Emilia Astrenius nypa sig ordentligt i armen när hon fick frågan om att ta över Lövåsa Gård i Götene. Och allt började med en förälskelse – i kon Johanna.

”Jag är inte uppvuxen inom lantbruk så jag gick på naturbruksgymnasium för att bli veterinär. Men under utbildningen träffade jag Johanna och blev störtkär.”

Emilia bytte till jordbruksutbildningen och började arbeta på mjölkgårdar, med en dröm om att bli mjölkbonde. Efter sex år som anställd på Lövåsa undrade så den tidigare ägaren ifall hon kunde tänka sig att ta över verksamheten.

AI-kontrollerad mjölkproduktion

I dag ansvarar Emilia för 400 mjölkkor, 1600 grisar, tolv heltidsanställda och 1000 hektar odlingsmark. Att tolv personer kan sköta driften tillskriver hon digitaliseringen, som även har slagit igenom brett hos bönderna.

”Bilden av jordbruk i Sverige är ganska romantiserad”, säger Emilia och håller upp sin smartphone.

”Med den här kan jag utfodra grisarna och kontrollera ljuset ute hos djuren. Vi har sju mjölkningsrobotar och varje ko har en smartwatch på sig, som mäter hur mycket de rör på sig. En algoritm känner av och larmar ifall någon av korna visar tecken på sjukdom, till exempel om den rör på sig eller idisslar mindre än vanligt.”

Så kan du stötta svensk matproduktion. Läs mer här!

Sådan modern teknik är en nyckel till varför det svenska jordbruket hör till världens mest hållbara. I stället för att behandla samtliga djur med antibiotika kan Emilia och personalen punktbehandla djuren som faktiskt är sjuka, något som är viktigt för att motverka antibiotikaresistenta bakterier.

ANNONS

Förebyggande eller tillväxtfrämjande antibiotika används varken hos Emilia eller andra bönder i Sverige.

Även skördetröskorna har hängt med i utvecklingen. Mobila labb känner direkt av näringsvärdet i skörden. Möjligheten att optimera grödorna leder till betydligt bättre skördar.

ANNONS

Senaste nytt

”Hoppas att vi får en tydligare stämpel som samhällsviktiga”

Men jordbruken står ändå inför stora utmaningar – inte minst på grund av klimatförändringarna.

”Den allvarliga torkan lärde oss vikten av förberedelse. I dag har vi lagrat foder för ett år framåt, för att slippa behöva slakta ut djur på grund av foderbrist. Vi bygger även vattenreservoarer för att ha en buffert. Men nu när det ser ut att bli ännu ett torrt år är jag mest orolig för djuren som betar ute, eftersom markerna tar väldigt mycket stryk. Hos flera kollegor har de redan kris, och har anmält djuren för nödslakt”, berättar Emilia.

Hon upplever att konsumenterna har större kännedom kring utmaningarna inom svenskt jordbruk, och varför svenskproducerad mat ofta kostar mer i butiken.

Men för Emilia är svenskproducerade råvaror en självklarhet för att totalförsvaret ska fungera.

”Jag hoppas att vi som matproducenter ska få en tydligare stämpel som samhällsviktig verksamhet. Ur ett konsumentperspektiv är det en billig försäkring att köpa svensk mat av hög kvalitet, så den kommer att vara tillgänglig även vid kriser.”

”Då kommer svensk åkermark bli otroligt värdefull”

ANNONS

I klimatförändringarnas spår kommer det också att bli svårare med odling i södra Europa, vilket betyder att svenska jordbrukare kan få en allt viktigare roll när det gäller råvaruproduktionen.

”Åkermark är inte en oändlig resurs och i framtiden kommer vi att behöva varenda plätt som finns. I mina ögon borde vi se på åkermark som på kobolt och andra mineraler, resurser som världen nu skriker efter. När det inte längre går att odla i sydligare länder kommer den svenska åkermarken att bli otroligt värdefull.”

Att få ekonomin att gå ihop som jordbrukare är idag ett helhetsjobb i sig. Emilia måste bevaka allt från väderleksrapporter till bränsle- och spannmålspriser, för att vi i Sverige ska få mat på borden.

”Jag skulle inte hålla på med det här om jag inte själv tyckte att det var viktigt. Enligt mig har vi bönder landets viktigaste jobb och den insikten är vad som driver mig framåt.”

Från Sverige, för Sverige. Läs mer om böndernas arbete här!

Läs mer: ”Det svenska jordbruket går inte att ta för givet”

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS