Cyberhot har blivit en av de mest kritiska affärsriskerna för dagens företag. Förståelse för konsekvensen av att drabbas och hur man skyddar sig mot attacker som phishing, supply chain-attacker, malware, social engineering och ransomware måste lyftas på agendan i ledning och styrelserum.
Cybersäkerhet är nyckeln till innovation och tillväxt
En cyberattack kan inte bara orsaka omfattande ekonomiska skador i form av direkta kostnader och förlorade intäkter, utan också förstöra företagets varumärke och kundernas förtroende. Ett dataintrång kan snabbt underminera år av förtroendebyggande, och när skadan väl är skedd kan det vara oerhört svårt att reparera ryktet.
Samtidigt har lagar som NIS2* och GDPR skärpt kraven på cybersäkerhet avsevärt. Direktivet innebär att företag måste rapportera allvarliga säkerhetsincidenter till nationella myndigheter inom 24 timmar, vilket ställer krav på att rutiner för incidenthantering och rapportering finns på plats.
“NIS2-direktivet ställer betydligt högre krav på både privata och offentliga verksamheter, med strängare sanktioner för bristande cybersäkerhet. Det tvingar företag att investera i avancerade säkerhetslösningar, vilket kan driva innovation och konkurrenskraft. Samtidigt riskerar striktare regelverk att göra organisationer mer försiktiga, men genom att omfamna AI och nya säkerhetsteknologier kan företag stärka sin motståndskraft och växa i en alltmer digitaliserad marknad”, säger Åsa Edner, sverigechef på Palo Alto Networks som arbetar med att hjälpa företag att förbättra sin cybersäkerhet.
En affärsrisk som inte kan ignoreras
I dagens snabbt föränderliga teknologilandskap innebär starka cybersäkerhetsinsatser mer än bara skydd mot attacker, det är en förutsättning för tillväxt och innovation.
Företag som vågar satsa på att implementera en tydlig och skalbar strategi för cybersäkerhet kan också anta ny teknik utan att utsättas för samma säkerhetsrisker och därigenom skapa hållbar framgång i en alltmer digitaliserad värld.
”I ljuset av pandemin, som gjort distansarbete till en normal del av vardagen på många företag, ser organisationer vikten av att säkerställa att deras anställda kan arbeta säkert var som helst. Detta inkluderar att implementera lösningar som skyddar data och nätverk oavsett var de befinner sig. Här kan exempelvis AI användas för att förbättra organisationers säkerhet och effektivitet. Därför är det viktigt att ha en strategisk och informerad inställning till cybersäkerhet på ledningsnivå”, säger Åsa Edner.
En pågående kamp – AI vs. AI
Cyberkriminella använder AI för att automatisera sina attacker, vilket gör dem snabbare och effektivare. Exempelvis kan maskininlärningsalgoritmer skapa övertygande phishing-mejl som ökar sannolikheten att lura mottagare.
Samtidigt kan företag som använder AI förutse potentiella angreppsvägar baserat på historisk data, vilket stärker förmågan att upptäcka och skydda sig innan en attack inträffar. AI kan även underlätta integrering av nya tekniker i befintliga system, vilket gör det lättare för företag att snabbt anpassa sig till föränderliga teknologiska landskap.
”Genom att använda AI och automatisering kan vi hjälpa företag att stärka sin cybersäkerhet och samtidigt förbättra deras operativa effektivitet. För oss är det viktigt att hjälpa företag att inte bara reagera på en attack utan också att förutse och förbereda sig för potentiella säkerhetsrisker. Vi vill skapa en mer robust och motståndskraftig cybersäkerhetsinfrastruktur hos företag”, säger Jesper Olsen, CSO på Palo Alto Networks i Norden.
Kapplöpningen “AI vs. AI” visar hur AI både kan användas som ett verktyg för cyberattacker och som ett försvar för företag. Denna dynamik kräver ständig innovation och anpassning för att upprätthålla säkerheten i en alltmer digital värld.
*NIS2, eller Nätverks- och Informationssäkerhetsdirektivet 2
NIS2 är en uppdatering av EU:s cybersäkerhetsdirektiv och måste implementeras i svensk lag senast den 17 oktober 2024. Det är det datum då alla EU-länder, inklusive Sverige, måste ha anpassat sin nationella lagstiftning för att följa direktivet.
Syftet är att stärka säkerheten i den digitala infrastrukturen inom EU, med särskilt fokus på att skydda kritiska sektorer och förbättra motståndskraften mot cyberattacker.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.