Med Sangiovesedruvor som plockats från tre egna vingårdslägen är Brunello di Montalcino Val di Suga ett av Montalcinos främsta viner. Nu finns vinet dessutom i årgång 2016 – den bästa någonsin.
Brunello i seklets bästa årgång
Mest läst i kategorin
Italienska Montalcino är en vinregion i södra delen av Toscana som med vinvärldens mått mätt står för ett ganska litet område, där endast 1200 hektar är planterat med vinodlingar. En siffra som kan jämföras med grannen Chianti som har dryga 17 000 hektar.
Här växer druvorna på sluttningar som tillhör den högt belägna byn Montalcino, där den rika och varierade jordmånen med kalksten, vulkaniska jordar, lera och skiffer ger komplexa och stora viner.
Druvor från tre unika vingårdslägen
Brunello di Montalcino Val di Suga 2016 är ett av de främsta Brunello-vinerna i Montalcino, gjort på druvor som plockats från de tre egna vingårdslägena Vigna Spuntali, Vigna del Lago och Poggio al Granchio. Alla unika i sitt slag med egna geoklimatiska egenskaper.
Det lämnar ett elegant och komplext vin, fullmatat med mörka bär, såväl som en perfekt balans mellan struktur, kropp och elegans.
Så är Val di Suga också den enda vinproducent i Montalcino som förfogar över tre vingårdar av denna kvalitetsnivå. Som ett kvitto på det är vinet klassat som DOCG vilket motsvarar den högsta kvalitetsstämpeln i Italien.
En klassificering som även förutsätter att vinet består till 100 procent av Sangiovesedruvan, här kallad Brunello, som i ”den lilla mörka”. Viner märkta DOCG måste också lagras i minst fyra år, varav minst två år på ekfat.
Komplex och nyanserad karaktär
Bakom Val di Suga står Brunelloproducenten Tenimenti Angelin som förgyllt Systembolagets hyllor under nästan tjugo år. Nu finns vinet i årgång 2016, den bästa någonsin enligt vinkännare världen över. Framförallt en möjlighet för dig som ännu inte utforskat Brunellos viner.
Tips! Kom ihåg att lufta vinet i god tid före servering och servera det vid 17 grader så kommer det helt till sin rätt
Brunello di Montalcino Val di Suga 2016 avnjuter du med fördel till kött, gärna vilt, liksom smakrikt vegetariskt och mogna ostar. Smakmässigt rymmer det inslag av såväl komplex och nyanserad fatkaraktär, som toner av körsbär, tobak, ceder och nougat. En lång, elegant eftersmak därtill fulländar smakbilden.
Läs även: Vinernas kung Barolo och jakten på det svarta guldet
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.