Multipelt myelom, eller cancer i benmärgen som det också kallas, är en sällsynt sjukdom som drabbar över 40 000 personer året om i Europa.
Listade biotechbolaget har godkänd produkt på marknaden
De flesta som drabbas av sjukdomen och som är under 65 år gör en stamcellstransplantation som del av sin första behandling. Tyvärr är sjukdomen obotlig och kommer förr eller senare tillbaka.
Svenska börsnoterade Oncopeptides har utvecklat och kommersialiserat ett läkemedel anpassat för de patienter som har genomgått en framgångsrik stamcellstransplantation, där cancern kommit tillbaka, och det har gått minst tre år mellan transplantationen och cancerns återkomst.
Läkemedlet heter Pepaxti och används mot återkommande och svårbehandlad benmärgscancer.
Oncopeptides historik
Till skillnad från många andra mindre läkemedelsbolag på Stockholmsbörsen har Oncopeptides en godkänd produkt ute på marknaden utöver en forskningsportfölj.
Däremot drabbades bolagets aktiekurs hårt när Oncopeptides första planer på att lansera läkemedlet i USA gick i kras efter en rekommendation från amerikanska läkemedelsverket FDA att dra tillbaka Oncopeptides marknadsgodkännande.
Pepaxti godkändes däremot av EU-kommissionen som behandling för vuxna patienter med svårbehandlat multipelt myelom under sommaren 2022. Till följd av detta valde Oncopeptides att påbörja kommersialisering i Europa med att först lansera Pepaxti på den tyska marknaden.
Bolaget har styrt om skeppet och fokuserar nu på att förbereda lanseringar för att kunna börja sälja Pepaxti i fler Europeiska länder då det finns ett stort behov av nya läkemedel i den patient gruppen som Pepaxti kan hjälpa.
Med sikte mot Europa
Personen som lett arbetet med att bygga upp den kommersiella organisationen för Oncopeptides i Europa är Sofia Heigis. Sofia är sedan början av hösten också vd på bolaget, och håller i taktpinnen när bolaget tar sig an vidare kommersialisering. Dagens PS träffade Sofia för en intervju:
Hur ser vägen framåt för Oncopeptides ut?
“Vi befinner oss i slutfasen av att bygga upp en ledningsgrupp och ett marknadsteam på fältet ute i Europa, rustade att accelerera kommersialiseringen av Pepaxti. Vi började i Tyskland, den största och viktigaste marknaden där vi nyligen kommit överens om ett pris vi är nöjda med och som kommer vara vägledande även för andra marknader, och vi blickar samtidigt framåt mot andra stora marknader såsom Spanien och Italien”, säger Sofia Heigis.
“Vi ser även bortom Europa och har stor tro på behovet av Pepaxti även i andra delar av världen, däribland Asien. Vi undersöker också olika vägar framåt i USA, oavsett hur överklagandet av FDAs tillbakadragande faller ut”, fortsätter Heigis.
Och om du tittar längre bort mot horisonten?
“På lite längre sikt ser vi stor potential även i vår utvecklingsportfölj. Vi är stärkta av erfarenheten i att vara ett av få biotech-bolag på Stockholmsbörsen som lyckats ta steget från forskningsbolag till att marknadsföra en fullt godkänd produkt på marknaden”, säger Sofia Heigis.
Varför bör man som investerare titta närmare på bolaget?
“Om man, likt jag, tror på bolagets förmåga att kommersialisera ett läkemedel som möter ett stort otillfredsställt behov hos framförallt äldre och skörare patienter där få andra terapier hjälper så skulle jag säga att vi just nu befinner oss i en ny och spännande fas där vår värdering återspeglar nuläget men där jag ser en stor framtida potential både för vår nuvarande produkt och pipeline, inom och bortom Europa”, avslutar Heigis.
Vill du läsa mer om Oncopeptides? Besök bolagets hemsida här
Investera i Oncopeptides här:
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.