Nordic SME-listade Grängesberg Exploration AB har en möjlig uppsida på 600 procent för bolagets aktie till följd av en positiv förstudie i gruvan i Dannemora. Det visar en ny uppdragsanalys från Emergers. Dessutom lyfter analysen fler potentiella triggers som kan minska risken och driva omvärderingen.
Analys: Gruvaktien med 600 procents uppsida
Den nya värderingen motiveras med uppgifterna från en förstudie, en så kallad pre feasability study (PFS), som visar goda förutsättningar att starta produktion av höghaltig järnmalm i Dannemora som når kraven för framställning av grönt stål. Och det under hög lönsamhet.
Gruvstart i Dannemora 2024
”PFS för Dannemora visar goda förutsättningar att starta en koldioxidfri gruvproduktion av ett höghaltigt järnmalmskoncentrat på 68 procent som når kraven för framställning av grönt stål, med en IRR på 51%.
I takt med bolagets framsteg har det blivit motiverat med en justering av vår värderingsapproach som nu visar ett motiverat värde på 650 – 1120 MSEK, eller 17 – 29 öre per aktie, som kan öka till 1,5 mdr SEK vid gruvstart i Dannemora 2024.”, skriver Emergers i sin uppdragsanalys.
En återstart av järnmalmsgruvan i Dannemora, med för branschen mycket låga investeringar på knappt 1,2 miljarder kronor i grön teknologi, har goda förutsättningar att bli mycket lönsam.
Förstudien visar att gruvans järnmalm är värd 2,8 miljarder kronor och att projektets återbetalningstid är mindre än tre år, vilket är mycket kort för den här typen av projekt.
Kommande triggers för omvärdering
Ett flertal triggers för nya värderingar väntar för bolaget. Det handlar bland annat om en miljöansökan under första kvartalet 2022, ytterligare en förstudie under andra kvartalet 2022 och ett förväntat beslut från mark- och miljödomstolen under tredje kvartalet 2023.
Alla dessa förväntas vid positiva besked bidra till minskad risk och kan driva en omvärdering av aktien.
Men den lovande förstudien var alltså ett viktigt första steg för bolaget och medför redan nu en stor uppsida för bolaget enligt den utförda uppdragsanalysen.
”Studien visar att Dannemoragruvan, avhängigt den kommande miljöprövningen, har goda möjligheter att från 2025 etablera sig som producent av högkvalitativt järnmalmskoncentrat med ett mycket lågt koldioxidavtryck, med möjligen en potentiell framtida grön premie. Detta ”just-in-time” för att vara en del av den accelererande hållbara omställningen av den europeiska stålindustrin och möta marknadens efterfrågan på ”grönt stål.”, säger Christer Lindqvist, vd för Grängesberg Exploration AB, om resultaten från förstudien.
Lyfter apatitprojekt
Uppdragsanalysen lyfter även bolagets apatitprojekt som går ut på att återvinna högkvalitativa fosformineral, järnmalm och sällsynta jordartsmetaller ur anrikningssand från den tidigare järnmalmsutvinningen i den nedlagda Grängesbergsgruvan.
Även om man påpekar att det är ett mindre projekt än gruvan i Dannemora så lyfter man fram att apatitprojekts scopingstudie uppvisar en imponerande lönsamhetspotential.
Läs analysen: Uppdragsanalys av Grängesbergs Explorations AB
Läs även: Studie visar – Järnmalm för 2,8 miljarder i Dannemora
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.