De senaste tio åren har Sverige importerat i genomsnitt cirka 70 procent mer jordbruksprodukter och livsmedel än vad vi exporterar. Till exempel importerar vi 51 procent av all gurka i Sverige.
Agtira vill förändra livsmedelsförsörjningen i grunden – satsar på härodlat
Det vill börslistade Agtira ändra på. Tillsammans med sina kunder.
Genom att odla gurka, tomat, örter och andra grönsaker i direkt anslutning till livsmedelsbutiker eliminerar Agtira transportleden och ser till att konsumenter kan äta färska grönsaker året runt.
”Om man som investerare både vill tjäna pengar och göra något gott för framtidens generationer så bör man titta noga på Agtira”, säger vd Erik Jonuks.
Farming-as-a-Service
Agtiras ambition är att vara världsledande inom odling i urbana miljöer genom att erbjuda ”farming-as-a-service”, ”FaaS”. Detta innebär att bolaget bygger och driftar en skräddarsydd anläggning för de produkter kunden vill ha.
”FaaS” är en modell där Agtira själva, eller genom en tredje part, äger systemen och driver dessa medan livsmedelsbutiker eller grossister åtar sig att köpa hela den producerade volymen över en avtalstid som säkerställer lönsamhet för Agtira.
Tidigare case och nya avtal
Ica Maxi i Sundsvall och Skellefteå har valt lite mindre anläggningar medan ett fullstort växthus byggts på parkeringen utanför Ica Maxi i Östersund.
Under 2022 tecknades också en rad viktiga avtal för Agtiras framtida expansion. Bland annat ett Letter of Intent med Coop Nord för att förse flera av butikerna med lokalproducerad gurka. Avsiktsförklaringen tar sikte på ett 10 år långt avtal värt upp till 160 miljoner kronor. Agtira har även tecknat markanvisningsavtal med Umeå kommun för att förvärva mark som ska möjliggöra etableringen.
Även ett större ramavtal tecknades med livsmedelsgrossisten Greenfood. Ramavtalet är värt upp till 285 miljoner och innebär att Agtira etablerarar urbana odlingssystem på minst tio strategiska platser runt om i Sverige.
Den första av dessa tio anläggningar byggs just nu tillsammans med Sveriges största ICA Maxi-butik i Haninge. Avtalet förväntas innebära en omsättning om 120 miljoner över tio års tid. Etableringen har precis påbörjats efter att positivt bygglov erhölls innan sommaren. När anläggningen står klar kommer Agtiras produktionskapacitet att öka med 23 procent.
2023 tecknades även ett avtal där all produktion från Härnösandsanläggningen på 12 000 kvadratmeter kommer säljas under tre år till Greenfood.
Ett strategiskt viktigt avtal var ramavtalet som tecknades med NP3 Fastigheter, vilket innebär att Agtira har finansiering klar för flertalet etableringar i framtiden.
Vägen till lönsamhet
Agtira har valt att fokusera först och främst på att ta hem produktionen av gurkor i Sverige. Den importerade marknadsstorleken på gurkor i Sverige motsvarar cirka 840 miljoner kronor årligen. Om Agtira lyckas ta 10 procent av marknaden, tillförs bolaget alltså cirka 84 miljoner kronor i årlig försäljning.
Varför just gurkor?
”Att Agtira fokuserar på just gurkor beror på att gurkan är lättodlad och lämplig för att snabbt komma upp i stora volymer. Agtiras odlingsteknik lämpar sig dock för de flesta grönsaker som växer ovan jord, och i mindre skala odlas redan i dag tomater och örter”, säger Erik Jonuks
Marknaden för härodlat och urban odling är en växande marknad som drivs av hållbarhetsfaktorer, befolkningsförändringar, hälsotrender, samhällsfördelar samt teknologisk innovation.
Agtira har lyckats utveckla, producera och sälja en attraktiv ”Farming-as-a-Service”-lösning till ett flertal kunder och fokuserar just nu på att nå kommersiell framgång. En lösning som enligt vd Erik Jonuks kan förändra Sveriges och världens livsmedelsförsörjning i grunden.
Erbjudandet i korthet
Läs mer och teckna i Agtiras pågående företrädesemission nedan, välkommen!
Unit: En Unit består av sexton (16) aktier och tre (3) teckningsoptioner.
Teckningskurs: 88 kronor per Unit.
Företrädesrätt: Den som på avstämningsdagen den 25 september 2023 är registrerad som aktieägare i Agtira erhåller en (1) uniträtt för varje innehavd aktie i Agtira, med förbehåll för de restriktioner som framgår i avsnittet ”Villkor och anvisningar” nedan. Uniträtterna berättigar innehavaren att med företrädesrätt teckna nya Units i Företrädesemissionen, där sjutton (17) uniträtter berättigar till teckning av en (1) ny Unit i Agtira. Teckning av nya Units kan även göras utan stöd av uniträtter.
Teckningsperiod: 27 september – 11 oktober 2023 Avstämningsdag för att erhålla uniträtter 25 september 2023
Handel med uniträtter: 27 september – 6 oktober 2023
Handel med BTU: 27 september – 23 oktober 2023
Läs mer: Agtira odlar där kunderna finns
Ta del av Agtiras kommersiella utrullning och investera i framtiden
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.