Dagens PS

Tre historiska viner du hittar på Systembolaget

Dagens PS vinskribent Bernhard Smedberg (bilden) ger en snabbkurs i vinets historia. (Foto: Corinne smedberg)
Bernhard Smedberg
Bernhard Smedberg
Uppdaterad: 18 nov. 2016Publicerad: 18 nov. 2016

Vin har man gjort i tusentals år. Den äldsta vinettiketten hittades på Cypern och tros vara 5.000 år gammal. Men det var inte förrän kyrkan började göra vin som vinproduktionen spred sig över hela Europa. År 1098 startade ett gäng benediktinmunkar Cisterciensorden vilket var en åtstramning av benediktinerreglerna. Munkarna inom denna orden skulle ägna sig mer åt självförsörjning med hjälp av skogs- och lantbruk. Så även vin. Men spridningen av vinet kom på grund regeln att man som flest fick vara tolv munkar i ett kloster. När de blev för många gick några vidare och byggde upp ett eget kloster. Detta spred både kunskap och tradition kring vinproduktionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spår från kyrkan ser man lite var som i vinvärlden. Mest känt kanske är Châteauneuf du Pape, vilket betyder ”påvens nya slott”. Flytten tros vara på grund av de hemska levnadsförhållandena i Rom samt en splittrad kyrka med impopulärt påvedöme 1309. Det unika för Châteauneuf Du Pape är att de får använda både röda och vita druvor i både vita och röda viner. Rosé är inte tillåtet.

I Bourdeaux har vi producenten Chateau Pape Clement som fått sitt namn från Clemens V som före sin påvetitel tilldelades slottet då han var ärkebiskop i Bourdeaux. I Italien har de druvor som Sagratino, vars namn kommer från ”sacro” som betyder helig. Ett exempel är vinet Vin Santo som betyder ”det heliga vinet”. I Tyskland finns det många gamla kloster som fortfarande producerar vin trots brist på munkar. Producenten Kloster Eberbach producerar viner sedan år 1136.

Här är tre vintips i olika prisklasser – men alla med en stark koppling till kyrkan.

Château Mont Redon, 2011 (2811) 249 kronor
Kanske den mest kända Châteauneuf du Pape i Sverige. Otroligt välbalanserat vin som lagras helt fantastiskt! Mörka, röda bär och plommon som frukt med fin syra och bra taniner. Väldigt gott redan i dag men lägg gärna undan någon flaska. För er som har barn eller någon släkting född 2011 är detta perfekt att köpa idag och dricka på någon födelsedagsmiddag när vederbörande fyller 20.

Château Pape Clément, 2010 (90733) 1346 kronor
Ett fantastiskt område, en fantastisk producent, en fantastisk årgång. Det blir inte så mycket bättre. Ett vin med ungefär 50/50 Merlot och Cabernet Sauvignon. Ekat i 18 månader i 80 procent ny ek.  En intensiv nos med hint av blåbär och mint. I munnen explosivt med frukt, tydliga taniner och en lång eftersmak. En klassisk Bourdeaux som kommer leva mycket länge. Jag har provat lite olika årgångar från tidigt 1970-tal och framåt. Tro mig, det blir bara bättre!

Kloster Eberbach, Riesling Spätlese  2014 (6257) 119 kronor
Spätlese betyder sen skörd vilket ofta ger sötare viner, framför allt om man inte jäser det fullt ut. Precis som i detta fall bara 8 procent alkohol vilket gör att det finns restsocker kvar. Det perfekta sushivinet. Lite exotiska frukter blandat med honung och vägs upp av en härlig syra.

LÄS BERNHARDS TIDIGARE VINTIPS:

”Ett av mina absoluta favoritviner” >

Min favorit bland tabubelagda vinerna  >

ANNONS

Här är allt du måste veta om champagne  >

FÖLJ PÅ: www.vinkamraten.se och på Facebook.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]