Författaren och skribenten Marcus Birro sammanfattar och kommenterar för Dagens PS räkning morgonens ledarsidor – både i Sverige och internationellt. I blickfånget i dag: Påven, Facebook-skandalen, snabbtåg och en smurffärgad snopp.
Ledarkollen: Påven, snabbtåg och en smurffärgad jättepenis
Mest läst i kategorin
Nytänkande runt Facebook och skandalerna
Dagens Industris ledarskribent Lotta Engzell-Larsson skriver något väldigt intressant och nyanserat i sin ledare. Hon påpekar att Facebooks kris inte nödvändigtvis är hela informationssamhällets kris. Kanske är det precis tvärtom. Engzell-Larsson skriver om den brittiska sjuksköterskan Florence Nightingale, att hon var ”en av de första mer avancerade statistikerna. Genom att i mitten av 1800-talet föra bok över patienterna på militärsjukhus kunde hon visa att fler soldater dog i sjukdom än i strid. Det var en revolutionerande upptäckt.”
Testen är att informationssamhället inte bara och endast är av ondo eller så skamligt på fallrepet som man kan få intrycket av just nu.
DI avslutar: ”I det gamla Östeuropa fanns högtalare där politiska budskap ropades ut. Grannar och älskande bevakade varandra för säkerhetstjänstens räkning. Den sjukan vaccinerar man inte samhället mot genom att bromsa användningen av ny teknik.”
Senaste nytt
Är Påven mer än ”bara” katolik?
Den här ledarkollen vill då och då lämna de mer uppkörda mediala vägarna och svänga in på en tvärgata eller två.
En bit utanför den mediala radarn finns det små tidningar med olika inriktning som inte för så mycket väsen av sig men som kan vara nog så intressanta som de stora drakarna.
En sådan tidning är Katolskt Magasin. I nya numrets ledare skriver chefredaktör Bitte Assarmo om Påve Franciskus popularitet i kretsar långt utanför de traditionellt katolska.
”Det som skrivs om Påven i sekulära svenska medier präglas av en sekulär, luthersk eller postluthersk agenda. Det är ett slags önsketänkande om att Franciskus ska vara något mer än ”bara” katolik. Påve Franciskus själv tycks dock inte ha samma uppfattning utan står upp, precis som sina företrädare, för grundläggande katolska värderingar.”
Parallella universum även i skolans värld
En av valrörelsens centrala frågor blir vem som knäcker koden till den så kallade Sverigebilden. Vem beskriver verkligheten på bäst sätt? Vem talar det människor som om människors verklighet? Ibland kan jag sakna nyanserna, perspektiven, djupen. Hur Sverige ser ut beror ju på var man står och tittar. Det kan faktiskt gå både bra och mindre bra för ett land. Så är det i Sverige. Vilket kanske då betyder att Sverige är ett splittrat land.
Om detta skriver Ann-Charlotte Marteus i sin ledare i Expressen.
”I vissa skolor satsar man på kodlås, kameror och väktare, på andra håll råder idyll och framtidstro. De parallella universum som politikerna varnar för är redan här”.
Marteus skriver om olika skolors besynnerliga sätt att försöka få ordning i klasserna (en skola i Göteborg har som åtgärd mot hot och våld att bygga en pergola utanför matsalen) och hon gör det tydligt, modigt och kristallklart.
Hon avslutar: ”Vi bevittnar verkligen uppkomsten av parallella universum- alltmedan politiker antingen låtsas att ingenting har hänt än, eller insisterar på att de kan vända utvecklingen rätt.”
Snabbtåg – nu eller aldrig?
En långdragen historia är den stundtals urspårade debatten om Sverige ska höghastighetståg eller inte. Medan politiker och media diskuterar detta har många andra länder ordnat med allt detta för länge sedan.
Ett stötesten för projektet med höghastighetståg sägs vara frågan om man ska låna till tågen och rälsen eller inte. Kommunalråden ute i landet tycker det. Finansdepartementet tycker inte det. Aftonbladet, genom Ingvar Persson, sätter ned foten och ställer sig bakom Miljöpartiet och projektet:
”Nu lär ett avgörande i frågan om snabbtågen äntligen bara på väg. Förhoppningsvis betyder det att bygget både kan påbörjas och avslutas så fort som möjligt, även om staten tvingas låna pengar.”
Dagens Snackis: Smurffärgad snopp
Akademien, våren som dröjer, galna vändningar i fotboll. Lite vid sidan av detta har folk retat upp sig, alternativt fascinerat iakttagit folk som retat upp sig, över en målad blå penis i storformat på en husfasad i huvudstaden. När ett barn ritar exakt samma sak, och till och med färglägger med samma smuliga färg, blir vederbörande tillsagd och tillrättavisad. En konstnär blir rikskändis och applåderas.