Dagens PS

Krönika: Se upp, Le Pen! Här är ditt största hot

En politisk outsider är största hotet mot Marine Le Pen
Seth Örbrink
Seth Örbrink
Uppdaterad: 23 mars 2017Publicerad: 23 mars 2017

Det franska presidentvalet närmar sig med stormsteg och det kommer att forma kontinentens framtid. Men till skillnad från många av hennes likar i Europa och USA, har Marine Le Pen en stark motståndare att besegra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I måndagens hölls den första direktsända debatten inför det franska presidentvalet, som till stor del kommer att påverka Europas och inte minst EU:s framtid.
Det stod också klart vem som på allvar ska utmana Marine Le Pen.

Många har velat dra jämförelser mellan Donald Trump och Le Pen, och i synnerhet de rörelser de båda kan sägas vara en del av. Med undantag för Front Nationals än mer ogenerade kopplingar till Putin, har dessa självklart mycket gemensamt.
Men medan Trump till största del pratar förlorade jobb och säkerhetsrisker, är det bilden av den kulturella gemenskapen som främst lockat Front Nationals anhängare. Givetvis har Le Pen även dragit nytta av det numer ständigt höga terrorhotet mot landet, ungdomsarbetslösheten och tillståndet i många av storstädernas förorter. Men det är den franska identiteten, och vad man menar hotar den, som till största del är rörelsens näring.

Den franska nationalismen skiljer sig traditionellt från de som växt fram i andra delar av Europa. Tidigare invandring från andra medelhavsländer och de gamla kolonierna har gjort den franska nationalismen kulturellt betingad snarare än etnisk. Landets befolkning är mer heterogen än exempelvis Sveriges, men till skillnad från här skulle en fransman aldrig ifrågasätta existensen av ”franska värden”.
Man kallar det ”öppen nationalism”, men Frankrike har likväl satt upp hårt normativa ramar för de som kommit till landet utifrån.
Där har sekularismen spelat en stor roll, där åtskiljandet av religionen från det offentliga är tydligare än någon annanstans i Europa. Det är resultatet av landets historiska konflikter och utveckling, och man förväntar sig att detta efterlevs av de nya medborgare som kommer, vilket också kan förklara varför krocken med vissa delar av det muslimska samhället varit hårdare än i andra västländer.
Att det är i Frankrike de hetaste debatterna om islams plats i samhället rasat och att man är IS huvudmål i Europa, är knappast en slump.

Politiska motståndare har i Frankrike försökt bemöta Front National på olika sätt utan att ha lyckats stoppa deras medvind i opinionen. Oavsett om det bedrivits kampanjer från media och isolering politiskt, eller anammande av deras problemformuleringar, så har de andra partierna fått se sig omseglade inför valet. Och när republikanen Francois Fillons konservativa närmanden i retoriken förmodligen kommer att ätas upp av Le Pen, står hennes störste utmanare i en politisk outsider som nu leder opinionen, Emmanuel Macron.

Med sitt nystartade parti En Marche! samlar den 39-årige Macron väljare från alla håll. Le Pen förklarade tidigt att valet inte står mellan vänster och höger, utan mellan globalism och patriotism, och Macron har gjort smart i att även han förkasta den klassiska höger-vänsterskalan. Han talar om pragmatism och förnuft, om företagande och entreprenörskap och att det franska folket ska frigöra sig själva istället för att ta det han kallar ”rädslans väg”.
Macron var mellan 2014-2016 finansminister i den socialistiska regeringen, men det verkar inte rubba bilden av honom som ett fräscht alternativ.
Tvärtom fastslog han att de traditionella partierna inte kommer lösa några problem och han slog hårt mot det politiska etablissemanget. Det kändes som att han talade till väljarna med en entusiasm och nerv som når fram till folket. Och han attackerade sin huvudmotståndare hårt, utan att kasta epitet eller floskler.

Om Trump till stor del vann på att han hade visioner som tilltalade många väljare, så vann han lika mycket på att hans motståndare symboliserade allt det politiskt mossiga amerikanarna var trötta på.
Den fördelen kommer inte Le Pen att ha. Med största sannolikhet kommer hon i den andra valomgången alltså stå mot Emmanuel Macron. Och han påminner mer om Obama 2008 än Clinton 2016.

LÄS TIDIGARE KRÖNIKOR AV SETH ÖRBRINK:

Detta kan stå terrorsekten IS dyrt  >

Här växer Putins nya maktcentrum fram  >

ANNONS

”Folkmord sker bäst bakom stängda dörrar”  >

Trots terrorattacken – det kan Europa lära av Israel  >

EU måste stå starkt mot Turkiets hot  >

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]