Malin Dohlwitz-Strindlund skriver om behovet av en regering som gör rätt prioriteringar.
Krönika: "Är det så vi vill ha det?"
Mest läst i kategorin
Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.
Olof Palmes ord “Politik är att vilja” från 1964 är ofta citerat av diverse personer. Det låter bra och det är bra att ha en stark vilja men om det stannar vid att vilja är det helt kraftlöst och händer absolut ingenting. Politik handlar om att prioritera och ha fokus på resultat. För att nå resultat behöver man ha tydliga och kraftfulla mål.
När jag och mina kunder sätter mål tar vi bort ordet “vill”, till exempel: “Jag vill öka omsättningen med 20 procent” blir i stället: “Jag ökar omsättningen med 20 procent”, eller: “Jag vill springa ett maraton under året” blir: “Jag springer New York City Marathon den 5 november 2017”.
Ändå är högre skatt på sparande alltså något som regeringen prioriterar.
Om vi formulerar mål som om de redan händer blir de kraftfulla och chansen att vi uppnår dem väldigt mycket större. Och självklart behövs delmål, aktioner och uppföljning för att uppnå målen.
I veckan som gick har regeringen och Vänsterpartiet lagt fram tre mycket skadliga prioriteringar i den kommande budgeten:
1. Det svenska skuldberget är kritiserat från många håll både nationellt och internationellt. Svenskar lånar mer än vi sparar och det beror så klart på att det är billigare att låna än att spara. Så är det redan i dag men nu har Vänsterpartiet fått igenom en ökad skatt på ISK-konton som regeringen glatt går med på. Vänsterpartiets argument är att det är män som sparar på investeringssparkonton (ISK). I vårt hushåll med fem barn i åldrarna 9 till 18 år är det både jag och min man samt framför allt barnen som har vårt sparkapital på ISK-konton. Vi sparar varje månad av redan skattade pengar och nu ska vi beskattas ännu mer. Hos Avanza är det personer mellan 21-30 år som sparar på ISK-konton. Alltså unga människor som är kloka nog att börja spara i tidig ålder. Men det värsta är att V vill att det ska löna sig mindre att spara än att låna. När räntorna höjs och det blir en ny lågkonjunktur kommer många svenskar att få det riktigt tufft och en hel del kommer inte att kunna betala sina räntor och amorteringar. Ändå är högre skatt på sparande alltså något som regeringen prioriterar.
Är det rätt prioriterat när polisen är i kris och många poliser lämnar yrket för den låga lönen och den risk de tar?
2. Avdragsrätten för fackföreningsavgiften återinförs från juli 2018. Det beräknas kosta cirka 2,7 miljarder på helårsbasis och innebär i praktiken en skattesänkning för miljoner fackmedlemmar. Förslaget finns med i höstbudgeten. Det kostar alltså 2,7 miljarder varje år. Är det rätt prioriterat när polisen är i kris och många poliser lämnar yrket för den låga lönen och den risk de tar? Är det rätt prioriterat när blivande mammor måste föda barn i bilen och köerna till vården ökar för varje vecka? Är det rätt prioriterat när det saknas 55.000 lärare till år 2020?
3. Regeringen går hårt fram med “vinster i välfärden” och de blåljuger om förslaget. De debatterar som om det vore ett vinsttak på 7 pocent, alltså intäkter minus kostnader. Det sanna är i stället 7 procent plus statslåneräntan (i dag 0,6 procent) det vill säga 7,6 procent – en siffra som multipliceras med företagets operativa kapital. Operativt kapital är de totala tillgångarna minus finansiella tillgångar minus likvida medel minus rörelseskulder. På det operativa kapitalet kan välfärdsföretagen sedan bevilja utdelning, om det finns några pengar kvar, vilket det inte kommer att göra i de flesta fall. Summan som återstår är vad företaget får göra i vinst. Resten går till staten. Debatten om vinster i välfärden är alltså inte en debatt om vinst utan om vinst på operativt kapital. Åtta av tio välfärdsföretag har bara en skola eller ett äldreboende. De kommer inte att klara sig mer än ett till två år med regeringens förslag. Ett företag som går minus flera år i rad går i konkurs, hur mycket socialisterna än säger att de som är goda klarar sig. Att driva företag handlar inte om goda eller onda. Det handlar om ekonomi. Så sluta ljug om vinsterna och prioritera och ta ansvar för vår välfärd istället.
För mig är det ett sätt att skaffa sig fördelar på ett otroligt osmakligt sätt och helt fel prioriterat.
Apropå skuldberg har det kommit fram att sossarna sålt lotter genom sitt lotteriföretag Kombilotteriet på kredit till redan skuldsatta människor. Dessutom har de skickat 8.000 svenskar till kronofogden sedan 2014 för att de inte har kunnat betala sina fakturor då de köpt lotter på kredit. Kombilotteriet driver in mångmiljonbelopp till sossarnas valkampanjer och partiarbete varje år. Trots att det i Sverige är förbjudet att sälja spel och lotter på kredit för att skydda utsatta grupper från att skuldsätta sig har sossarna ett undantag från lagen. Undantaget lades fram som ett lagförslag av den socialdemokratiska regeringen 2004. För mig är det ett sätt att skaffa sig fördelar på ett otroligt osmakligt sätt och helt fel prioriterat.
Är det så vi vill ha det i vårt land? Att socialisterna driver människor i skuld, att de prioriterar avdragsgilla fackavgifter i stället för högre löner till poliser, kortare vårdköer, fler lärare och att snabbt integrera nya svenskar i vårt land, att de prioriterar att människor hellre hamnar i skuldfällan än sparar och att de försätter välfärdsföretag i konkurs på grund av att de ljuger i debatten?
Jag vill ha en regering som tar ansvar och prioriterar våra samhällsutmaningar och som har fokus på att nå resultat inom dessa områden. Politik är att prioritera och att nå resultat.
LÄS FLER TEXTER AV KRÖNIKÖREN:
“Ett lag jobbar tillsammans” >
En röst på SD är en röst på sossarna >
Sluta vara så otroligt mesiga >
Malin Dohlwitz-Strindlund är ledarskapscoach med fokus på resultat, business och välmående. Kunder är höga ledare i näringslivet, toppolitiker och entreprenörer. Hon är bland annat ledarskapscoach åt Centerledaren Annie Lööf och styrelseledamot i Värmdöcentern, Malin är även civilekonom, författare och fembarnsmamma.