I Europa och arabvärlden radikaliseras tusentals unga muslimer och på slagfälten utgör utlänningar stora delar av IS styrka. Men bland Sydostasiens närmare kvarts miljard muslimer har man haft svårt att locka anhängare. Det kan komma att stå terrorsekten dyrt.
Krönika: Detta kan stå terrorsekten IS dyrt
Mest läst i kategorin
Den Islamska Staten är på kraftig tillbakagång i Mellanöstern, där de utdragna striderna i Mosul länge beskrivits som nådastöten för terrorsekten i Irak.
Även om Levanten ses som det naturliga centrumet för kalifatet, är det oundvikligt för IS att inte blicka mot andra områden när man går kraftigt tillbaka på dagens slagfält.
Sydostasien är med sina hundratals miljoner sunnimuslimer en sådan del, men också ett hoppfullt exempel på att den islamistiska radikaliseringen inte är helt global. I alla fall inte i den omfattning som man kunnat se i Europa och arabvärlden.
För även om terrorklassade islamska grupper finns i både Malaysia, Indonesien och Filippinerna, och att attentat skett som det på Bali 2002 och i Davao City förra året, så är man betydligt mer marginaliserade än vad man hade kunnat vara.
Indonesien är det kanske bästa exemplet på lyckosam bekämpning av religiös extremism. Landet är världens största muslimska land med över 200 miljoner troende, där religionen i början av förra århundradet blev en stark del av identiteten i befrielsekampen mot den holländska kolonialmakten.
Efter självständigheten följde tre decennier av auktoritärt styre av diktatorn Suorto som efter sitt fall 1998 lämnade ett maktvakuum efter sig. Och efter elfte september och det globala kriget mot terrorismen ändrades förutsättningarna ytterligare. Sammantaget fanns en till synes bra grogrund för islamistiska grupper att växa i landet.
Men Indonesien tog en annan väg.
För trots att grupper som Jemaah Islamiyah, som slåss för en muslimsk stat i sydöstra Asien, till en början vann mark efter Suortos fall, har man haft svårt att både att vinna sympatier eller att med våld skaka om landet. Detta trots dåd som de mot två hotell 2009 eller attentatet förra året i Jakarta.
Redan för åtta år sedan lyfte terrorismforskaren Magnus Ranstorp i en rapport fram strategiskt och målinriktat arbete mot den radikala islamismen samt landets tydliga åtskiljande av religion från staten, som anledningar till Indonesiens lyckosamma arbete mot extremism.
Så har fortsatt även efter IS utropande av kalifatet, där enormt populära muslimska grupper som Nahdlatul Ulama och Muhammadiyah, med uppskattningsvis 70 miljoner medlemmar tillsammans, starkt fördömt IS och istället förespråkat tolerans och fred. Detta samt gruppernas fortlöpande arbete mot extremism, kan vara stora anledningar till att ”bara” 700 indonesier vid en uppskattning 2015 hade anslutit sig till IS. I jämförelse med Frankrike som med nästan 30 gånger färre antal muslimer, vid samma tidpunkt hade 1700 tillresta jihadister.
Det ger ett perspektiv på skillnaderna i IS dragningskraft.
Även i länder som Malaysia och Filippinerna har den radikala islamismen haft svårt att tilltala större grupper människor och när organisering väl upptäckts har ländernas säkerhetsstyrkor slagit till med fullaste kraft, även om attentat har skett.
I Malaysia tog en IS-sympatisörer på sig ett sprängdåd i Kuala Lumpur förra året, och i Filipinerna har terrorgruppen Abu Sayyaf svurit trohet till Abu al-Baghdadi. Men deras kamp bottnar egentligen i andra politiskt och territoriellt knutna konflikter, som så ofta med islamistiska grupper i Sydostasien. I Abu Sayyafs fall är målet ett muslimskt och självständigt Mindanao, och dess militära förmåga har varit geografiskt ganska begränsad till ö-grupper i södra Filippinerna.
Sydostasien har fått erfara attentat från islamister, och det finns alltså flera grupper som verkar för en islamsk stat. Men dessa har både haft svårt att komma överens och att organisera sig över landsgränserna.
När IS nu lider stora nederlag i Mellanöstern, kanske deras största förlust är att dess propaganda och retorik som lockat många i Europa och arabvärlden till slagfälten, haft förtvivlat liten verkan på Sydostasiens närmare 250 miljoner muslimer.
LÄS TIDIGARE KRÖNIKOR AV SETH ÖRBRINK:
Här växer Putins nya maktcentrum fram >
”Folkmord sker bäst bakom stängda dörrar” >