“Klart som korvspad att bankerna dissar kryptovalutor och blockkedjor”, skriver Dagens PS krönikör Johan Hagegård om den nya tekniken.
Krönika: Det är nya sheriffer i stan!
Mest läst i kategorin
Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.
Som techentreprenör är det mitt ansvar att hålla örat mot rälsen och lyssna efter de tåg som komma skall. Jag menar, det blir inte mycket till eldöverfall om du inte vet när tåget ska tuffa förbi. Förmodligen hoppar du ned från klippan för att hoppa på tåget bara för att landa på rälsen och bryta benen på kuppen. Nu ska ju inte påföljden tolkas efter bokstaven, men jag tror ni ser liknelsen. Hoppar du inte på tåget när det passerar framför dig, så kommer du att misslyckas.
När jag lägger mitt öra mot rälsen så hör jag mycket fler tåg än jag någonsin hört tidigare. Vi har Moores lag – skapad av Intelgrundaren Gordon Moore – att tacka för detta. Den säger i princip att vi kommer dubbla våra teknologiska kunskaper/produkter vartannat år. Lagen har gällt i nu 50 år och kommer gälla ett bra tag till. Det fina i den är att om du ritar den som en graf blir det en exponentiell graf som bara lutar brantare och brantare. Tekniksprång som för 30 år sedan tog 10 år att befästa, kommer nu endast ta ett par år. Så fort går det. Det innebär att inom 2-5 år kommer vi se minst 3 radikala förändringar i våra liv:
Demokratisering
Den yngre generationen växer nu upp med avancerade teknologier som självklarheter. De växer upp med vetskapen att man kan skapa en revolution bara genom att använda Facebook. Det har ju faktiskt redan hänt. De växer upp utan en inbyggd känsla för gränser, utan som världsmedborgare. Skola, arbete, ja självaste livet, kan utföras från vilken plats som helst på jorden. Det land som erbjuder behagligaste klimat, både socioekonomiskt och miljömässigt är det land som kommer vinna den nya generationens förtroende. Ungdomarna, och även vi lite äldre rävar, är av naturen skeptiska till staters och företags intentioner och söker gärna lösningar som innebär kommande års stora modeord: transparens. Under lång tid har de flesta utvecklare och tekniker föredragit open-source. Alltså programvara som är helt öppen för dig att redigera och bidra till. Framtiden tillhör våra tekniker och utvecklare. Det är de som kommer forma våra liv. Och vi ser en tydlig trend som också är open-source som visar på det just nu: blockkedjan.
En blockkedja är som ett excelark som finns i exakt samma kopia på tusentals datorer. Varje rad i excelarket innehåller två id-nummer. Ett som anger vilken rad det är och en som anger vilken rad som är föregångaren. Alltså. Om excelbladet är en förteckning över alla fastigheter i Arvika kommun och vilka som äger dessa består då raden av fastighetens nummer och personnumret till ägaren, utöver ovan två id-nummer. Om fastigheten byter ägare så skapas en ny rad med fastighetsnumret och dess nye ägare, men också med id-numret till raden där den gamla ägaren finns. Om jag skulle vilja hacka det här excelbladet skulle jag vara tvungen att göra det på exakt samma sekund på 51% av alla datorer som har excelbladet. Lycka till! I och med att det i praktiken är helt omöjligt, så kan man således kapa bort alla mellanhänder som traditionellt sett varit garanter av transaktionen. Vill du köpa en fastighet av mig? Fine. Skriv på avtalet och ”swisha” mig 10 bitcoins så registreras transaktionen och du är ägaren. Klart som korvspad att bankerna dissar kryptovalutor och blockkedjor. De kommer ju tappa 90 procent av sin verksamhet när det blir verklighet. Lika klart är det att regeringar darrar av tanken på att de inte får vara med och bestämma hur saker ska gå till. Och jag skulle inte vilja heta Swish, Klarna eller Izettle om några år…
Automatisering
Tekniksprången gör att fler och fler saker kan göras av maskiner. Ett tydligt tecken på detta är hur långt artificiell intelligens gått de senaste åren. Maskinerna börjar bli bättre på att fatta beslut än vi människor. Och grunden till det är att maskiner och datorer fattar beslut på logik medan vi människor tenderar att fatta beslut på känslor. Givetvis ska inte maskiner styra allt åt oss, men i de fall där logik, inlärning och snabba beslut krävs kan maskinerna göra det bättre och säkrare. Tänk om alla använde självkörande bilar. Där alla följer reglerna, där ingen fattar beslut i exempelvis vredesmod. Det vore det allra säkraste sättet av transport vi skulle kunna åstadkomma.
Ett annat exempel är robotisering. Sophia från Hanson Robotics i Hong-Kong är ett utmärkt exempel på hur nära vi är riktiga humanoider. Om Sophia är ett exempel på hjärta och hjärna så är Atlas från Boston Dymamics den fulländade kroppen. Youtuba de båda så ser du vad jag menar. Det enda som krävs är att slå ihop dessa två så har vi vår allra första humanoid.
Alternativa verkligheter
Ju mer gränserna mellan fysisk verklighet och digital verklighet suddas ut desto mer behov av nya alternativa verkligheter. Moores lag ger också effekten att mängden information ökar exponentiellt, mängden tillgänglig teknik likaså. “The world is not enough”, för att parafrasera en James Bond-film. Den verkliga världen kommer inte räcka till för nästa generation unga. Du vet den där generationen som samtidigt som de sitter på en middag med vänner, umgås med 50 andra vänner i sociala medier. Den generationen är vad det här handlar om. De är de som bygger vår kommande verklighet.
Vad kommer då först – den alternativa och förstärkta verkligheten – eller de andra digitala paradigmskiftena? Jag tror alla kommer samtidigt. Blockkedjan är etablerad och vardagsmat för många utomeuropeiska. Artificiell intelligens är nästan ett krav i dag för att utveckla nya tekniska lösningar. AR och VR är redan en självklarhet för många unga framåtlutade företag världen över.
Traditionella företag drivs av traditionella ledare. Och det knyter an till Rupert Murdochs tes om att det inte är stora företag som kommer slå de små, utan de snabba som vinner över de långsamma. Se bara på Kodak till exempel – ett av världens största bolag som förlorade till de unga uppstickarna. Trots att de till och med uppfann digitalkameran.
Jag ser fram emot att låta maskinerna göra sånt som de kan göra bättre. Det gör att jag får mer tid över till sådant som är viktigt i livet – såsom familj, vänner och att uppleva världen. Visst är det härligt att framtiden inte är vad den brukade vara?