Dagens PS

PS krönikör: Obefogat ramaskri

Om folk förstod de grundläggande mekanismerna i ekonomi så skulle de inte protestera mot vinster i välfärden
Om folk förstod de grundläggande mekanismerna i ekonomi så skulle de inte protestera mot vinster i välfärden
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 10 nov. 2016Publicerad: 10 nov. 2016

Enligt en ny undersökning från DN/Ipsos är 64 procent av väljarna mot att skolföretag delar ut vinst till ägarna. Nästan lika kritiska är svenskarna mot vinstutdelning inom primärvården: 58 procent anser att det är fel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Problemet är att svenskar är dåliga på grundläggande ekonomi och ännu sämre på företagsekonomi. Endast 38 procent har koll på begrepp som ränta, inflation och avkastning, enligt en Sifo-undersökning från 2014 på uppdrag av Avanza.

Väljarna har alltså helt och hållet gått på den propaganda som framför allt Vänsterpartiet har pumpat ut sedan valrörelsen 2014 om vinster i välfärden och som nu håller på att bli regeringspolitik.

Den majoriteten av väljarna är kritiska mot är att skattemedel går till riskkapitalbolag som sedan placerar pengarna utomlands. Det tycker jag också är helt förkastligt men dessa företag kommer inte att ändra kurs med regeringens förslag om att stoppa vinster i välfärden. Regeringen stoppar inte fuskarna. Regeringen stoppar de små företagen. De som satsar hus och hem på att bygga upp äldreboenden, mindre vårdcentraler och skolor och som inte har tagit ut lön på flera år och som efter att företaget börjar gå med liten vinst kan börja ta utdelning på dyrt investerad tid och pengar.

Om väljarna hade varit bättre på ekonomi skulle de förstå vilka katastrofala konsekvenser regeringens förslag får för deras vardag. Utredningen föreslår nämligen att man ska sätta ett vinsttak på investerat kapital, vilket är något helt annat än att stoppa vinster i välfärden. Ett vinsttak på investerat kapital kommer med all säkerhet göra att majoriteten av välfärdsföretagen går i konkurs då alla företag bör ha en viss vinst över tid för att möta sämre tider och för att ha ett välmående företag.

Så vad väljarna som är mot vinster i välfärden behöver göra är dels att ta reda på fakta, vad förslaget verkligen innebär och dels inse vilka konsekvenser förslaget skulle få om det gick igenom. Om de är beredda att deras skola, äldrevård och vårdcentral ska gå i konkurs och att verksamheterna läggs ner. Jag är 1000 procent säker på att de skulle bli väldigt upprörda om det hände, men de skulle ha sig själva att skylla då de inte har tagit reda på fakta innan de svarar på frågor i ämnet.

Att ha koll på sin privata ekonomi ger frihet. Att ha koll på samhällsekonomi och politiska beslut är att ha makt och frihet då du har möjlighet att påverka. Det kan du göra både i opinionsundersökningar men också på valdagen när du väljer parti.

Själv älskar jag ekonomi och har stenkoll både på vår privata ekonomi och våra företags ekonomier. När vi pratar ekonomi med våra barn inser vi att de inte lär sig det mest grundläggande i skolan vilket så klart bidrar till den dåliga kollen på grundläggande ekonomi. För mig är det ett samhällsproblem när även våra folkvalda och tjänstemän i kommuner, stat och på myndigheter har dålig koll. Beslut klubbas på känsla i stället för ekonomiska analyser.

För att dra mitt strå till stacken har jag startat ett projekt tillsammans med våra tonåringar där vi på ett pedagogiskt och roligt sätt ska lära ut ekonomi till ungdomar. Och det är ungdomarna själva som ska genomföra projektet. Vår mission är att få unga människor att både ta makten och få friheten över sina liv ur ett ekonomiskt perspektiv. Efter att ha gjort en mindre undersökning vet vi att även föräldrarna blir engagerade och vill lära sig mer. Att kunna ekonomi leder till makt och frihet!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS