Villamarknaden är glödhet där priserna i snitt ökat med 15 procent det senaste året. Samtidigt anmäls rekordmånga mäklare för lockpriser.
Villapriserna ökar – och samtidigt skenar lockpriserna
Mest läst i kategorin
I Stockholms län var skillnaden mellan utgångspris och slutpris för en villa i februari 10 procent, jämfört med 3 procent under samma period förra året.
I hela landet låg siffran på 9 procent i februari, jämfört med 4 procent 2020.
”Det är den största skillnaden sedan vi började mäta. Men det är inte så förvånande. Villamarknaden har varit och är väldigt het, vilket sannolikt till stor del har att göra med pandemin”, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, till Di.
Fler anmälningar
Samtidigt ökar antalet anmälningar om lockpriser.
I fjol kom det in 692 anmälningar om lockpris till Fastighetsmäklarinspektionen jämfört med 139 anmälningar 2019. Under årets två första månader kom det in 143 anmälningar om lockpris, alltså fler än hela fjolåret.
David Johansson, tillsynschef på Fastighetsmäklarinspektionen säger till Di att mäklare kan bli prickade, varnade och bli av med sina registreringar, men att få anmälningar leder till påföljder.
Oroande utveckling
Han är oroad över utvecklingen.
”Branschen måste ta till sig att det finns ett stort inflöde av anmälningar om lockpriser. Det visar på en frustration hos konsumenterna. Det kommer alltid att förekomma budgivningar men utgångspris borde kunna ligga närmare slutpris”, säger David Johansson och klargör:
“De differenserna som syns på många håll i dag är inte rimliga.”
Läs mer: Hushållen bara rikare – bostadsrallyt en förklaring
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.