För att lyckas på jobbet krävs inte bara kunskap, det krävs anpassningsförmåga. Fler och fler sätter det högst upp på listan när de söker efter framtidens ledare.
Vill du lyckas på jobbet? Öva upp din anpassningsförmåga!
Mest läst i kategorin
Om du vill lyckas i karriären är den mjuka kompetensen anpassningsförmåga något att odla. Och nej, det är inget som pandemin och dess extrema svängningar i arbetssätt fött fram.
Riskkapitalisten Natalie Fratto förklarar i sitt TED-talk från 2019 hur just anpassningsbarhet är viktigare och viktigare. Världen går allt snabbare, och “vi måste alla handskas med fler förändringar än någonsin förut i mänsklighetens historia.
Pandemin ökar förändringstempo
Att pandemin strukit under hur viktigt det är står utom allt tvivel. I en undersökning från Harvard Business School 2020 visar det sig att 71 procent av 1 500 tillfrågade chefer från mer än 90 länder svarar att just anpassningsbarhet är den förmåga man sätter allra högst när man söker ledare.
“Anpassningsbarhet är mycket viktigare nu än för generationen innan”, säger Dorie Clark från Fuqua School of Business, Duke University, enligt BBC.
“Förändring är inte lätt i allmänhet, men det är hanterbart för de flesta om du bara ändrar en variabel i taget”, fortsätter hon. “När det är omskakande förändringar i förväntningar eller normer är anpassningsbarhet den viktigaste grundläggande färdigheten eftersom du måste kartlägga ny terräng väldigt snabbt för att förstå att saker förändrats.”
Var nyfiken – lyckas på jobbet
Anpassningsbarhet är inte att överleva förändring – det är motståndskraft. För att vara anpassningsbar på jobbet behöver du vara aktivt beredd på förändring, lobba för det, och hela tiden lära dig nya saker. Det gäller att vara beredd på att möta förändrade behov, enligt BBC.
Det går att öva upp sin förmåga till anpassning. I grunden handlar det om att bryta gamla vanor, mönster och inställningar. Bli mer nyfiken och beredd att utforska annat än det du redan kan på jobbet – det gör dig kreativ och uppfinningsrik. Bara för att du alltid gör på samma sätt betyder det inte att det är “rätt”. Om du i stället frågar dig själv om det finns ett annat sätt att tänka övar du din nyfikna inställning.
Leta aktivt efter nytt
Börja göra små förändringar i sättet du fungerar på jobbet för att få in nya element i rutinerna. Tro på att du kan växa och lära dig. Vänta inte på förändringen, utan sök upp nya metoder och teknologier. Lär dig nya saker även om du kanske inte är särskilt bra på dem. Det övar upp din anpassningsförmåga.
Anpassningsbarhetens väsen är att förstå att det inte är världens undergång om saker blir fel.
“Det handlar om att förstå att man kan hitta något bättre om man har en experimentell inställning”, säger Dorie Clark enligt BBC.
Dorie Clarks sajt hittar du här.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.