Majoriteten av svenskarna får eventuellt vänta på sin utlovade sänkta skatt. Men det blir miljardregn för höginkomsttagarna redan efter årsskiftet.
Sänkt skatt för höginkomsttagare efter nyår – här går gränsen
Mest läst i kategorin
Efter årsskiftet kommer brytpunkten för statlig skatt gå vid 683 000 kronor. Det motsvarar en månadslön på 56 916 kronor – högre än de 51 158 kronor som det ligger på nu.
Det innebär att tusentals välbetalda svenska löntagare kommer få skattelättnader.
Det skriver Dagens Nyheter på måndagen.
MISSA INTE: Höstens hurring – Stockholmsbörsen vänder nedåt – Dagens PS
Brytpunkten lyfter – igen
Detta eftersom gränsen för statlig skatt höjs i takt med inflationen. Lönerna stiger inte i samma takt som priserna och prisbasbeloppen, vilket gör att många som idag betalar den statliga skatten inte nödvändigtvis gör det efter årsskiftet.
Brytpunkten för statlig skatt har blivit ett slagfält för oppositionen. Socialdemokraterna kräver att man ska pausa höjningen av brytpunkten, vilket i praktiken skulle innebära mer skatteintäkter. Men ännu så länge har regeringen inte nappat på förslaget.
Miljardregn över höginkomsttagarna
I våras remitterades flera skatteförslag till höstbudgeten. Det gör att finansminister Elisabeth Svantesson troligen kommer lägga förslag på skattesänkningar på tio miljarder på ett nytt jobbskatteavdrag.
De senaste åren har brytpunkten för den statliga skatten flyttats flera gånger.
Förutom jobbskatteavdrag för alla med löneinkomster på 8,1 miljarder kronor så ingår även förslag på att återinföra jobbskatteavdraget för inkomster över 780 000 kronor per år. Det kommer kosta skattebetalarna 3,6 miljarder kronor.
Summan i minskade statliga skatteintäkter blir cirka 14,5 miljarder kronor, enligt DN.
Läs mer om statlig skatt:
Debattören vill ha sänkt skatt – Dagens PS
Finansministern har målat in sig i ett hörn – Dagens PS
De vill ha sänkta arbetsgivaravgifter – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.