Att pensionsåldern höjs betyder inte alltid att vi jobbar längre. Faktum är att svenskarna under 2024 gick i pension tidigare än året innan.
Vi går i pension tidigare – trots höjd pensionsålder


Mest läst i kategorin
Riktåldern för pension höjdes från 65 till 66 år i fjol och kommer att stiga till 67 år 2026. Det är en del av regeringens långsiktiga plan för att hålla pensionssystemet i balans.
Men trots att gränsen höjts, visar nya siffror från Pensionsmyndigheten att svenskarna i snitt gick i pension vid 65,5 års ålder under 2024 – ned från 66 år året innan.
Tillfällig svacka
Förklaringen tros förvisso ligga i ett tekniskt eftersläp: flera åldersgränser i grundskyddet hängde inte med i takt med lagändringarna. Det ledde till att många som egentligen tänkte gå i pension 2023 väntade till 2024 istället.
“De nya åldersgränserna som trädde i kraft vid årsskiftet mellan 2022 och 2023 ledde till en kraftigt ökad genomsnittlig pensionsålder. Många av de som antagligen hade velat gå i pension 2023 men som behövde vänta ett år till, tog istället ut pensionen under 2024. Det är en effekt som vi räknade med skulle inträffa och den är troligtvis kortsiktig med tanke på kommande beslutade riktåldershöjning”, säger Alma Masic, analytiker på Pensionsmyndigheten. Detta enligt E55.
Senaste nytt
Allt fler tvingas jobba längre
Att höja pensionsåldern är ett sätt att få fler att arbeta längre – vilket ska ge individen mer i plånboken samt minska trycket på pensionssystemet.
Men långt ifrån alla arbetar längre av fri vilja. Enligt Joel Stade, sakkunnig på PRO, är det politiska beslut – snarare än ökad arbetslust – som ligger bakom trenden:
”Att gränsen för garantipensionen höjts till 66 år innebär nog att många som velat gå tidigare känner sig tvingade att stanna ett år till på arbetsmarknaden och det höjer snittet”, säger han.
Dessutom visar en undersökning från facken i TCO att de flesta vill gå i pension tidigt. Över hälften av de i åldern 50-67 år planerar att gå i pension tidigare än den riktålder som slagits fast av riksdagen, rapporterar Sveriges Radio.
Läs även: Pensionsspara i börskaos – eller inte spara alls? Dagens PS
Målet: Hålla pensionerna vid liv
Bakgrunden till den höjda pensionsåldern är att pensionerna ska räcka längre. Eftersom vi lever längre ökar också antalet år som pensionen ska finansiera – och då krävs fler år i arbete.
Regeringen hoppas att de nya riktåldrarna ska stärka systemets hållbarhet. Men enligt Pensionsmyndighetens siffror är det för tidigt att säga om förändringarna får önskad effekt.
Snittåldern har visserligen sjunkit – men det ser ut att vara en tillfällig effekt. Nästa år kan den börja klättra uppåt igen.
Läs också: Spara till pensionen – inget för alla. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.