Dagens PS

Vettig pension? Så länge måste du jobba

Många kan behöva jobba även efter riktåldern om de vill maxa sin pension
Många kan behöva jobba även efter riktåldern om de vill maxa sin pension (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Att kunna njuta av en välförtjänt pension är en dröm för många. Men hur länge måste man egentligen jobba för att kunna leva hyfsat gott som pensionär? För 60-talisterna finns tydliga besked, men det är inte säkert att alla gillar dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Ju längre vi lever desto längre måste pengarna räcka. Det urholkar pensionen, som på sikt riskerar bli ohållbart låg”, skriver Aftonbladet. För att lösa problemet har man infört den så kallade riktåldern. 

För personer födda 1967 är riktåldern för pension satt till 68 år. 

Det innebär att de kan börja ta ut sin allmänna pension redan vid 65, men de riktiga förmånerna som garantipension och lägre pensionärsskatt får de först senare.

Om man vill maximera sin pension, och komma närmare de nivåer som pensionärer hade för 25 år sedan, måste man arbeta ännu längre. 

Alternativ pensionsålder

För 25 år sedan motsvarade den allmänna pensionen cirka 60 procent av slutlönen. Idag har den siffran sjunkit till under 45 procent, om du börjar ta ut pensionen vid 65. 

För att få samma nivå på pensionen som tidigare generationer kan du behöva jobba ännu längre än riktåldern. Det kallas för alternativ pensionsålder, skriver News55

Den alternativa pensionsåldern fungerar som ett riktmärke för hur länge du behöver jobba för att kunna få ut en allmän pension som är i nivå med den pension som tidigare generationer fick. 

Är du född 1967 ligger den alternativa pensionsåldern på 68 år och 8 månader. 

ANNONS

Är du född 1969 ligger den alternativa pensionsåldern i sin tur på 68 år och 11 månader, enligt en uträkning från Aftonbladet. 

ANNONS

Senaste nytt

Pensionen en utmaning 

Enligt beräkningar från SPF Seniorerna kan många pensionärer få det tufft ekonomiskt, även om de arbetar till riktåldern. 

“Det är uppenbart att arbete till riktåldern kommer att ge en pension på samma ganska svaga nivå som den genomsnittliga allmänna pensionen för dagens pensionärer – på halva ens slutlön”, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Summa summarum: För att få en pension som motsvarar tidigare generationers nivåer kan det med andra ord krävas att du arbetar betydligt längre än vad du kanske tidigare planerat.

Läs också:

Här är Sveriges nya fattigpensionärer. Dagens PS

Pensionen: Det lönar sig inte längre att arbeta. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS