Dagens PS

Varningen: Räntesänkningarna redan uppätna

Varnar att räntesänkningar är uppätna
Bostadsvisning i Årsta. Allt fler går på visningar nu och allt fler har redan räknat hem kommande räntesänkningar, enligt Erik Olsson. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Bostadsmarknaden lyfter, men nu kommer varningarna. Marknaden kan få svårt att svälja utbudet – och räntesänkningar kan bli ett hot.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu duggar färsk statistik och lika färska indexkurvor över oss. Alla handlar om den svenska bostadsmarknaden.

Svensk Mäklarstatistik konstaterar att bostadspriserna föll något i augusti, med en nedgång på 0,6 procent för bostadsrätter och 0,2 procent för villor på riksnivå. 

På årsbasis har bostadsrättspriserna ökat med 1,7 procent och villapriserna med 0,5 procent.

”Tolv procent upp”

“Just villaförsäljningen har varit särskilt stor i både juli och augusti där rekordantal har nåtts för respektive månad. Totalt under perioden januari-augusti såldes 106 900 bostäder, en ökning med tolv procent jämfört med samma period föregående år”, säger Hans Flink hos Svensk mäklarstatistik.

”Skördetid för köpare” blev rubriken – men som alla vet säger den vedertagna klyschan att bönder aldrig är nöjda, inte ens när skörden ser ut att bli bra.

Lantbrukarens roll på bostadsmarknaden tar nu Erik Olsson fastighetsförmedling som passar på att hålla upp några varningsflaggor.

ANNONS

Senaste nytt

Rekordnivå hos Olsson – men…

När företaget presenterar sitt EOBi, Erik Olsson Bostadsindex, går det mot rekordnivå.

ANNONS

Samtidigt visar deras ”skräckindex” att oron inför en bostadsförsäljning är extra hög.

”Läget blir extra spännande av att det är uppenbart att den positiva marknadspsykologin som behövs för att svälja det enorma utbudet, beror på att bostadsmarknaden redan har diskonterat flera och större räntesänkningar än tidigare”.

Prisförväntningarna har nästan aldrig varit högre än nu, skriver Erik Olsson.

”De är högre än förra toppen på våren 2021, när räntan var 0 procent och bostadsmarknaden pandemidopad”.

”Ingen marginal”

Att bolagets index stiger trots att räntesänkningarnas effekt så här långt är marginell och många har ovanligt höga boendekostnader ”beror på att marknaden räknar med att räntorna sänks mycket mer”.

Erik Olssons index visar att de som kommer på bostadsvisningar nu kalkylerar med en rörlig bolåneränta på 3,67 procent, vilket är ytterligare 0,8 procent lägre än tidigare.

”Det innebär att man inte har någon marginal alls för räntehöjningar”.

Redan räknat hem det

ANNONS

”Visningsbesökarna fortsätter att gå före Riksbanken och planerar sina bostadsköp baserat på förväntade räntesänkningar som man redan har diskonterat”, konstaterar mäklaren.

”Dessutom har de redan genomförda räntesänkningarna tidsfördröjning samtidigt som en del effekter av tidigare räntehöjningar inte slagit igenom fullt ut hos bostadsrättsföreningar och hushåll som får mycket högre räntekostnader när bundna lån med låga räntor förfaller”, fortsätter man varna.

Läs mer:

Bostadsmarknaden: Skördetid för köpare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]