Dagens PS

Se upp för elprischock: "Bör vara beredda”

Svenska elkunder bör göra sig redo på prishöjningar
Svenska elkunder bör göra sig redo på prishöjningar
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 26 maj 2017Publicerad: 26 maj 2017

DagensPS.se skrev förra veckan om organisationen Nils Holgerssongruppens kartläggning av eljättar vilken visade att avgifterna för elnät höjdes kraftigt förra året där Vattenfall stod för största ökningen: 11,2 procent i snitt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Men hur ser det ut i år? Dagens Industri har ställt de största aktörerna mot väggen om hur priserna kommer att utvecklas framöver men ingen vill varken säga bu eller bä. Eon – som förra året höjde priserna med i snitt 9,3 procent den 1 juli – är förtegen om en eventuell höjning skulle vänta elbolagets kunder.

”Det vill jag inte kommentera. Vi har inte aviserat någon avgiftsförändring”, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon Elnät, till Di.

På Vattenfall är tonen densamma.

”Vi har inte fattat beslut om eventuella kommande prisändringar”, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall Eldistribution.

Både Vattenfall och tyska Eon pekar på stora investeringar i svenska elnät som förklaring till tidigare, och eventuellt framtida, prishöjningar. Båda har också överklagat ett beslut från Energimarknadsinspektionen – som sätter ramar för Elnätsföretagens prissättning – om en kalkylränta på 5,85 procent som förvaltningsrätten i Linköping fastslog i december förra året, skriver tidningen.

MISSA INTE: Elpriser har chockhöjts: ”Drabbar miljontals”  >

LÄS ÄVEN: Prischock på prylar väntar konsumenter >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]