Dagens PS

USA: Tjäna detta och känn dig rik

Den starka dollarn skapar problem för låginkomstländer
Många i USA önskar att de hade lite mer på kontot. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 juli 2023Publicerad: 06 juli 2023

Ett par tusen amerikanare har svarat på en undersökning hur mycket de kan tänka sig att ha på kontot för att känna sig rika eller ekonomiskt fria.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Bankrate som ligger bakom undersökningen där 2 500 amerikanare har svarat på hur mycket pengar de behöver ha på kontot för att kunna tänka på andra saker i livet, skriver CNN.

Måste tjäna mycket för att känna sig rik

Genomsnittslånen i USA för ett heltidsanställd låg för två år sedan på 56 000 dollar, eller drygt 600 000 kronor. För att man ska känna sig nöjd ekonomiskt i USA krävs betydligt mer än så – där de svarande säger att de vill tjäna 233 000 dollar om året, eller runt 2,5 miljoner kronor. För att helt kunna slappna av och känna sig rik får man emellertid lägga på en hel del till – upp till årslönen på 483 000 eller 5,3 miljoner kronor.

Stort kliv från verkligheten

Så med andra ord är det ordentligt kliv från medellönen till drömlönen, nära en tiodubbling.

Att inflationen äter upp människors löner råder det inget tvivel om, sedan hela 72 procent i undersökningen vidare uppgav att de i nuläget inte känner sig ekonomiskt fria, men nära hälften uppgav att de hoppas att de gör det i framtiden.

De ekonomiska hindren är många där deltagarna uppgav att de inte har tillräckligt med sparade pengar eller pension, samtidigt som räntor och hyror stiger.

Läs även: Förloraren om kronan stärks

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]